USA plaanib Baltikumi õhuruumi turvamiseks saata veel kuus hävitajat

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti õhuturbemissioonil osalenud USA F-15C hävitaja.
Balti õhuturbemissioonil osalenud USA F-15C hävitaja. Foto: mil.ee

USA kavatseb suurendada sõjalist koostööd Balti riikide ja Poolaga, esimese sammuna plaanib Pentagon juba sel nädalal saata täiendavalt kuus hävitajat Balti riikide õhuturbemissioonile.

USA võttis jaanuaris Belgialt üle Balti riikide õhuruumi turvamise. Kui seni oli piirkonnas neli F-15 hävitajat, siis juba sel nädalal saadab Pentagon kuus F-15 hävitajat ja ühe KC-135 tankurlennuki lisaks, ütles anonüümsust palunud kaitseametnik. Hävitajad saadetakse Inglismaalt Royal Air Force Lakenheathi baasist Šiauliai baasi Leedus, vahendas uudisteagentuur AFP.

USA kaitseminister Chuck Hagel teatas täna, et Ühendriigid kavatsevad sõjalist koostööd Balti riikide ja Poolaga veelgi laiendada, et näidata keset keerulisi sündmusi oma tugevat toetust liitlastele.

Liitlaste toetamine tähendab Hageli sõnul muuhulgas enam lennuvägede treenimist Poolas ja USA rolli suurendamist NATO Balti riikide õhuturbemissioonil.

USA-l on praegu Poolas väike, umbes kümne liikmeline meeskond, mis toetab sealse sõjaväe väljaõpet. NATO õhuturbemissioon Eesti, Läti ja Leedu taevas sai alguse juba kümme aastat tagasi, sest ühelgi Balti riigil pole võimekat õhuväge.

Balti riikide õhuturbes osalevad riigid roteeruvad iga nelja kuu tagant. Kaks hävitajat on ööpäevaringselt 365 päeva aastas pidevas valmisolekus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles