Saksa kaitseminister torgib hellasid teemasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ursula von der Leyen möödunud detsembris Afganistanis  Camp Marmalis koos Saksa sõduritega.
Ursula von der Leyen möödunud detsembris Afganistanis Camp Marmalis koos Saksa sõduritega. Foto: AFP/SCANPIX

Kõik algas ühest arvamusavaldusest. Saksa esimene naissoost kaitseminister Ursula von der Leyen teatas jaanuari lõpus veendunult: «Me ei saa pöörata pilku kõrvale, kui mõrv ja vägistamine on igapäevane («on päevakorras» – in Tagesordnung steht), seda juba ainuüksi humanitaarsetel põhjustel.» Von der Leyen tutvustas sellega oma ideed suurendada Saksamaa sõjaväe panust rahvusvahelistesse missioonidesse – täpsemalt, sekkuda enam Aafrika erinevates kriisikolletes.

Värske kaitseministri Der Spiegelile antud intervjuu tekitas sellega paraja furoori. Moraalselt polnud von der Leyeni seisukohal midagi viga, isegi vastupidi, kuid tegemist on Saksamaaga. Kõik, mis puudutab sõjalist sekkumist, on Saksamaal hell teema. Üldiselt hoiduvad poliitikud seetõttu ka niisugustest selgetest väljaütlemistest. Kuid kristlike demokraatide (CDU) ridadesse kuuluv von der Leyen läks julgelt kaugemalegi: «Kesk-Aafrikas rullub lahti verine sõda kristlaste ja moslemite vahel. Me ei saa lubada, et see konflikt kogu piirkonna süütab.»

Seejärel vihjas von der Leyen ka Saksamaa pidevale pidurdamisele iga kord, kui juttu tuleb sõjalisest sekkumisest. «Euroopal ei õnnestu globaalsete jõudude mängus edu saavutada, kui ühed end sõjalisest sekkumisest alati diskreetselt tagasi hoiavad ning teised kooskõlastamata tormi jooksevad,» sõnas ta Der Spiegelile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles