Riik on saatnud tänavu välismaale 72 000 valijakaarti

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi valimised 7. juunil 2009.
Europarlamendi valimised 7. juunil 2009. Foto: Liis Treimann / Postimees

Riik on saatnud välismaal elavatele Eesti  kodanikele europarlamendi valimisteks ligi 72 000 valijakaarti, mida on ligi kaks korda rohkem kui 2009. aastal toimunud valimiste ajal.

Enim valijakaarte saadeti Soome, kokku 46 842. Venemaale saadeti 7390, Rootsi 2654, Kanadasse 1407, Saksamaale 1971 ja Ameerika Ühendriikidesse 1409 valijakaarti, teatas siseministeeriumi pressiesindaja.

Märtsi keskel saadab riik ka Eestis elavatele Euroopa Liidu liikmesriikide kodanikele teatised, kus on info valimiste, Eesti valijate nimekirja kandmise ning kandideerimisvõimaluse kohta. Kokku saadetakse neid tänavu ligi 16 500.

Välisesindustes saab hääletada vähemalt kahe päeva jooksul ajavahemikus 10.-15. maini. Samuti on võimalik hääletada kirja teel. Ka saavad kõik mujal elavad kodanikud anda oma hääle elektrooniliselt.

Alternatiiviks tavapärasele paberil saadetavale valijakaardile on valijatel võimalik tellida endale elektrooniline ehk e-valijakaart. E-valijakaardi saamiseks juba 25. mail toimuvateks Euroopa Parlamendi valimisteks, tuleks see tellida riigiportaalis www.eesti.ee hiljemalt 24. aprillil.

25. mail toimuvad Euroopa Parlamendi valimised. Valimiste eel saadab riik igale hääleõigust omavale vähemalt 18-aastasele valijale valijakaardi, kus on info selle kohta, kus, kuidas ja millal valida. Välisriikides elavatele Eesti kodanikele on tänaseks saadetud 39 287 paberkandjal ja 32 578 elektroonilist valjakaarti.

2009. aasta Euroopa Parlamendi valimistel saadeti Eesti kodanikele välisriikidesse kokku 38 501 valijakaarti. Suurenenud valijakaartide arv näitab seda, et välismaal elavate Eesti kodanike valimisaktiivsus ja arv on suurenenud.

«Nüüdseks on valijakaardi saanud kõik need, kes viibivad välismaal ajutiselt aga ka need, kes elavad seal alaliselt. Valijakaardi said ka need Eesti kodanikud, kes enam välisriigis ei ela, kuid kelle andmed on rahvastikuregistris uuendamata. Seetõttu soovitame segaduste vältimiseks kindlasti enne valimisi kontrollida oma registriandmeid,» ütles regionaalministri valitsemisala rahvastikutoimingute osakonna juht Enel Pungas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles