Prokuratuur alustas Paeti ja Ashtoni telefonikõne pealtkuulamise osas kriminaalmenetlust

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigiprokuratuur alustas täna kriminaalmenetlust uurimaks, mis asjaoludel kuulati 26. veebruaril pealt ja lekitati internetti Urmas Paeti ja Catherine Ashtoni telefonivestlus.

Riigiprokuratuuri teatel vastab pealtkuulamine sõnumisaladuse rikkumise paragrahvile, millest saab süüdimõistmise korral karistada rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.

«Samuti, kuivõrd puuduvad andmed, et pealtkuulamine oleks toimunud seaduslikul alusel ja selleks õigustatud ametkondade poolt, siis esinevad lisaks eraviisilise jälitustegevuse tunnused,» teatas prokuratuuri pressiesindaja Carol Merzin.

Eesti karistusseadus võimaldab isikud sõnumisaladuse ja jälitustegevuse osas süüdi mõista sõltumata asjaolust, kas pealtkuulamine pandi toime Eestis või väljaspool. Määrav on see, et kuritegu on toime Eesti kodaniku vastu.

«Kuigi esialgu annavad olemasolevad andmed alust arvata, et pealtkuulamine ei ole toimunud Eestis, on toimunu asjaolude täpsemaks väljaselgitamiseks vajalik alustada kriminaalmenetlust,» ütles Merzin.

Kuna Eesti välisministri ametialaste telefonikõnede seadusevastase pealtkuulamisega kaasneb oht Eesti julgeolekule, määras juhtiv riigiprokurör kriminaalasja menetlemiseks kaitsepolitseiametile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles