Euroopa Komisjoni kohtuähvardus pani Pentus-Rosimannuse tegutsema

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kahe nädala eest teatas Euroopa Komisjon, et kaebab Eesti riigi keskkonnainfo avalikustamist kohustavate seaduste puudumise pärast kohtusse. Täna esitaski keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus eelnõu seaduseaugu lappimiseks valitsusele. 

Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Janez Potočnik teatas 20. veebruaril, et komisjon läheb Eesti vastu kohtusse, kuna korduvatest hoiatustest hoolimata ei ole valitsus teinud midagi selleks, et tagada seadustega kodanikele juurdepääs avalike asutuste valduses olevale keskkonnainfole. Seda nõuab aga Euroopa Liidu õigus. Viimati juhtis Euroopa Komisjon sellele tähelepanu 2013. aasta aprillis.

Tänasel istungil kiitiski valitsus heaks keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse esitatud eelnõu, mille kohaselt peab keskkonda puudutav teave olema avalik. Ühtlasi pannakse eelnõuga paika ka info andmisest keeldumise kord.

Praegu kehtiva avaliku teabe seaduse kohaselt peab avalik olema info keskkonnaseisundi kohta, kuid nüüd tuleb avalikustada ka info heitmete kohta.

See tähendab, et avalikkusel on võimalik saada lihtsamini teavet näiteks puhastist väljuvate ainete kohta, juhul kui neid andmeid kogutakse.

Lisaks tuleb edaspidi keskkonnateabe väljastamisest keeldumisel iga kord kaaluda, kas teabe väljastamisest keeldumise huvi kaalub üles võimaliku avaliku huvi teabe väljastamiseks.

Seni kehtiva seaduse kohaselt peab keskkonnaregistri pidaja piirama andmetele juurdepääsu, kui need andmed käsitlevad asutusesisest suhtlemist.

Eelnõu on kavandatud jõustuma tänavu 1. juulil koos keskkonnaseadustiku üldosa seaduse muutmise ja rakendamise seadusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles