Muuseum kogub vara Saksa okupatsiooni ajast

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarjamäel jätkub eksponaate ka väljaspool maja – renoveeritava tallihoone kõrval puu otsas on koha leidnud kummaline kuju.
Maarjamäel jätkub eksponaate ka väljaspool maja – renoveeritava tallihoone kõrval puu otsas on koha leidnud kummaline kuju. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Ajaloomuuseum avab Maarjamäel rekonstrueeritavas vanas tallihoones aasta lõpul mahuka näituse Saksa okupatsioonist, eksponaate oodatakse näitusele kogu Eestist.

Maarjamäel, muuseumi krundi tagumises osas asuv hoone oli algselt hobusetall ja tõllakuur, hiljem on seal asunud suhkruvabrik. Sõjaeelsel ajal kasutas seda Eesti kaitsevägi, pärast sõda Vene merevägi.

Tallihoone on muuseumi haldusdirektori Aivar Reidla sõnul viimane Maarjamäe lossi kõrvalhoone, mis renoveerimise ootuses tühjana seisis. Nüüd vajab renoveerimist veel loss ise. «Selle renoveerisid poolakad 1986. aastal partei ajaloo muuseumiks. Siis ajad muutusid ja lossist sai Eesti Ajaloomuuseum. Kui detailplaneeringu menetlus lõpule jõuab, siis on lootust, et riigieelarvest saadava rahaga ehitatakse siia filmimuuseumi hoone ja renoveeritakse loss, kus me loodame avada näituse «Eesti Vabariik 100»,» rääkis Reidla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles