Algas arhitektuurivõistlus Viru tänava lilleturu uuendamiseks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Kesklinna valitsus kuulutas välja Viru tänava lilleturu arhitektuurse ideevõistluse, mille eesmärgiks on saada ideid lilleturu põhjalikumaks ümberkorraldamiseks.


Viru tn 26 asuv lilleturg on ainus Tallinna turg, mis töötab ööpäevaringselt. See on juba aastakümneid tagasi leidnud oma nišši Tallinna kaubandusvõrgustikus ning on siiani ostjate seas populaarne, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Kuni 1980ndateni jagas lilleturg tänavalõiku Viru väravatest Pärnu maanteeni ühistranspordipeatusega, ent alates marsruuttaksode peatuse üleviimisest Viru väljakule on siin tegeldud peamiselt lillede müügiga. 1996. aastast pidas 14 paviljonist koosnevat lilleturgu AS GMP Grupp. 1997. aastal valmis arhitekt Peep Jänese projekti järgi ehitatud paekivivoodriga lillemüügipaviljon koos vee- ja elektrisüsteemi, kanalisatsiooni ning sadevete ärajuhtimisega.

Alates möödunud sügisest kuulub lilleturg Tallinna linnale ning seda haldab ettevõtlusameti hallatav munitsipaalkontsern Tallinna Turud.

Abilinnapea Arvo Sarapuu kinnitas, et linna eesmärk on kaasajastada nii linlaste kui ka linnakülaliste seas omaks saanud lilleturg. «Lilleturu tegevuse ületoomine Tallinna Turgude valdkonda on seni kujunenud väga edukaks ja linn jätkab ka sel aastal Lilleturu paviljonide kaasajastamist,» märkis Sarapuu. «Ideekonkursi eesmärk on aga saada kaasaegne ja atraktiivne lahendus Musumäe küljel asuva ajalooliselt väljakujunenud lillemüügituru jaoks.»

Lilleturu paviljon on aastatega amortiseerunud: uuendust vajavad tehnovõrgud, lillemüügiletid ning vitriinid, fassaad nõuab täielikku renoveerimist. Kuna linn peab nagunii investeerima lilleturu remonti ning lähiajal läheb terve Viru tänav rekonstrueerimisele, otsustas Kesklinna valitsus välja kuulutada arhitektuurse ideevõistluse Viru tänava lilleturule atraktiivsema ning kaasaegsema välisilme saavutamiseks. «Tänu Viru väravate naabrusele on lilleturg kujunenud lausa vanalinna sissepääsu osaks,» ütles Kesklinna vanem Mihhail Korb ning avaldas lootust, et ideevõistlus on põnevaks väljakutseks arhitektide fantaasiale ning et võistlusele laekub palju huvitavaid ideid.

Põhiline tingimus on, et lilleturg jääks lilleturuks, mille esmane eesmärk oleks lillemüük. Idee peab vastama muinsuskaitse nõuetele ning sobima Viru väravate ning Musumäe naabrusse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles