Paljud sõimelapsed ei pääse suvelgi puhkama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõned lapsed peavad ka ilusa suvepäeva ranna asemel lasteaias veetma.
Mõned lapsed peavad ka ilusa suvepäeva ranna asemel lasteaias veetma. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui statistika näitab, et Eesti väikelastel on pikad lasteaiapäevad, siis mõned neist ei saa ka suvel hinge tõmmata, vaid käivad lasteaedade puhkuste ajal teises valvelasteaias. Nii mõneski lasteaias on selliste laste arv tänavu varasemast suurem.

Nõmmel asuva Mõmmi lastesõime juhataja Heli Aunap ütles, et sõime kahe rühma peale on taotluse esitanud umbes kümmekond last, kes suvise puhkuse ajal valverühmas kohta vajavad. Tema kinnitusel on see rohkem kui varasematel aastatel.

«Põhjuseks on eelkõige see, et meil käivad lapsed on nii väikesed, nende emad alles tööle läinud ning ei saagi puhkust sel aastal,» arvas Aunap.

«Sageli on ka selliseid vanemaid, kes igaks juhuks esitavad taotluse, aga kui reaalne aeg käes, öeldakse koht üles,» märkis ta samas.

Mustamäel asuvas Sõbrakese lasteaias käivast 200 lapsest on suvist asendusrühma küsinud 69 ehk umbes kolmandik. Sel aastal on soovijaid rohkem kui varem. «Võib-olla seetõttu, et meie lasteaial on puhkus poolteist kuud. Vanematel on enamasti 28 päeva puhkust, aga meil 42 päeva,» pidas juhataja asetäitja Sirje Ploom asendusrühma vajajate põhjuseks.

Emad tahavad päevitada

«Sõimekatel on asendusrühma rohkem vaja,» lisas Ploom. Lisaks sellele, et vastselt tööle naasnud emadel on napimad võimalused kohe puhkust küsida, tõi ta aga välja veel ühe põhjuse: «Siis on emal lihtsam rannas peesitada. See on tõsi, seda näitavad meie aastatepikkused kogemused,» kinnitas ta. «Sõimelastega on rohkem vaja tegeleda, nende järgi vaadata ja keelata, suurematega saab juba lihtsamini koos rannas käia.» Seetõttu on ka kuumadel suvepäevadel alati rohkem väikelapsi valverühmades.

Õismäel tegutseva 11 rühmaga Järveotsa lasteaia puhkuse ajal vajab aiakohta 42 last. Lasteaiast öeldi, et nendest moodustatakse kaks rühma ja nad saadetakse koos oma õpetajatega selleks ajaks Sinilille lasteaeda.

Rahanappus hoiab kodus

Seevastu Lasnamäel asuvas 220 lapsega Kivila lasteaias on sel aastal suviseid kohasoovijaid märkimisväärselt vähe – vaid viis, kui varasematel aastatel on olnud umbes 30 tahtjat. Juhataja asetäitja Aili Reiss pakkus võimalikuks põhjuseks, et vanematel on vähe raha ning siis ei raatsita piskut lasteaia peale kulutada.

Haridusamet ei osanud öelda, palju on üldse kogu linna peale lapsi, kes suvepuhkuste perioodil lasteaia asenduskohta vajavad. Pressiesindaja Leini Jürisaar sõnas, et haridusamet ei kogu neid andmeid ette. «Küll aga saame me tagasiulatuvalt info, kui palju lapsi on suvel lasteaiateenust kasutanud. Soovijaist kasutab tegelikult kohta umbes 40 protsenti,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles