Nädal loomaaias: faasanid muutuvad aina häälekamaks

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuningfaasan.
Kuningfaasan. Foto: Maaja Kitsing

Kevadehõngulises loomaaias hakkavad linnutiikide sulelised omale juba pesitsusterritooriume välja mõõtma. Õueaedikusse on lendama lastud suurmainad, Kagu-Aasia päritolu kuldnoklased, kel on ülihea häälte jäljendamise võime. Faasanid muutuvad päev-päevalt häälekamaks.

Kuldfaasan huikab ja krääksub, kuningfaasani kukk aga laseb kuuldavale vudistavaid, nurruvaid ja kõristavaid kurguhäälitsusi. Ja loomulikult on ta valmis igale möödujale kohta kätte näitama. Isane õnnekurg teeb tantsuliigutusi, haarab maast kõrrekesi, viskab neid õhku ja keksib tiibade lehvides ümber emase.

Munalõhkujast kaljukotkapaar munes 1. ja 5. märtsil järelkurna, mis läks nagu esimesed munadki haudele inkubaatorisse. 4. märtsil poetas muna pessa kaeluskotkas, kuid ei hakanud seda hauduma. Kas muna on viljastatud või viljastamata selgub juba inkubaatoris.

Troopikamaja noor emane luitekass teeb tasapisi tutvust paarilisega. Vööthüäänid paarituvad. Neljapäeval sündisid kaksikud väärtusliku kitsepiima andjal valgel kodukitsel.

Troopikamaja ekspositsiooni jõudsid taas Aafrika päritolu kalad: tiibu meenutavate rinnauimedega veest välja hüpates paar meetrit lennata suutev liblikkala ja kaks hulkuimlast, putkala ja senegali hulkuim.

Amuuri leopard Darlale paigaldati sisepuuri pesakast. Nüüd jääb veel jälgimiskaamera ümber tõsta ja siis on pesa uute poegade vastuvõtuks valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles