Juhtkiri: rohkem lapsi, kiiremini tagasi tööle

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Poliitikauuringute keskusel Praxis on saanud valmis analüüs selle kohta, kuidas mõjutab vanemapuhkus kahte riigi jaoks olulist aspekti: laste sündimuse suurenemist ja vanemate, peamiselt emade naasmist tööle. Praegune süsteem on üldiselt küll hea, kuid vajaks siiski veidi muutmist. Seda peamiselt selles osas, kuidas emad ja isad vanemapuhkust jaotavad.

Probleem, millele Praxis lahendust otsib, on järgmine. Eestis, just nagu mujal Euroopas, on korraga käimas kaks protsessi, mis mõlemad võivad riikide tulevikku ebasoodsalt mõjutama hakata. Madal sündimus ja rahvastiku vananemine on riigid pannud vastuolulise ülesande ette. Ühelt poolt tuleks motiveerida peresid lapsi saama, kuid teisalt on vaja, et vanemad osaleksid endiselt aktiivselt tööturul. Et nende kahe eesmägi kokkuviimine oleks võimalik, tuleks luua peredele senisest suurem võimalus elada korraga nii töö- kui pereelu, ilma et kumbki neist kannataks.

Lahendus, mille Praxis pakub, on lastekasvatamiskohustuse võrdsem jagamine vanemate vahel. Uuringu järgi peaks see aitama kaasa mõlema eesmärgi täitmisele. On leitud, et kui isad enam laste eest hoolitsevad, sünnib lapsi ka rohkem, sest emadel on suurem kindlus jagatud vastutusele. Ning teisalt, kui isad on valmis osa ajast lapsega kodus olema, suureneb ka emade võimalus kiiremini tööle tagasi pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles