Leedu firma levitatavad kataloogid püüavad inimesi õnge

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / SL Õhtuleht.

Leedu firma UAB IMP Baltic levitatavad kataloogid on õnge võtnud mitmeid saarlasi, kes muudetakse toodet tellides sõna otseses mõttes võlaorjaks.


Saarlase Tiiu hinnangul, kes ise taolise kogemuse osaks saanud, võib firmalt tellitud paki avamine saatuslikuks saada.

«Juhul, kui oled paki avanud, ei saa seda hiljem enam tagasi saata. Ka ei saa siis tasumata jätta soovimatu tellimuse maksumust,» ütles Tiiu ajalehele Meie Maa ning märkis samas, et pole firmast kellegagi ka tellimuse ülesütlemiseks ühendust saanud. Tiiu andmeil ähvardab inimest soovimatu tellimuse maksmata jätmisel raha väljanõue juba inkassofirmalt.

Umbes kuu aega tagasi helistas firma UAB IMP Baltic telefonineiu Tiiu mehele Andresele ning pakkus tellimiseks aiakataloogi «Unelmate aed», millele lubati kingiks kaasa neli erinevas suuruses kotti. 40 krooni eest oli mees kataloogi nõus tellima ainuüksi huvist, et näha, millised kotid siis n.-ö «pähe määritakse».
Üsna pea tuli perele firmalt koju uus saadetis, milles juba väljaande kaardid. «Me ei olnud soovi avaldanud, et neid tahame. Teadsin kohe algusest, et me kataloogi lisalehti tellima ei hakka,» rääkis naine, kes viis avamata paki postkontorisse lihtsalt tagasi.

Postkontoris võeti tema pakk vastu, märgiti peale «Loobun saadetisest» ning pakk pandi tagasiteele. «Kas sellega tellimuse pakkumine nüüd lõppenud on, ma veel ei tea,» ütles naine ja lisas samas, et kahjuks ei paku rõõmu ka firmalt kingiks saadud kotid.

Tarbijakaitseamet algatas mõnda aega tagasi järelevalvemenetluse posti teel katalooge «Loomariigis» ja «Koduarsti ABC» pakkuva Leedu firma UAB IMP Baltic suhtes.

Amet soovitas tarbijatel posti teel saabuvate nimeliste pakkumiste tingimused hoolega läbi lugeda ning olla tellimuse esitamisel ettevaatlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles