Koit Toome kiidab linnapanka: muidu läheb raha Eestist välja!

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hundisilma jõuluõhtut väisas ka Koit Toome (vasakul).
Hundisilma jõuluõhtut väisas ka Koit Toome (vasakul). Foto: Erakogu.

Linnapea Edgar Savisaar käis hiljuti välja idee luua Tallinna ühistupank. Laulja Koit Toome toetab ühistupanga loomise mõtet, vahendab ajaleht Pealinn. «Kahjuks on meil praegu ainult välispangad ja raha läheb kõik välja, mitte ei jää Eestisse,» lausus Toome väljaandele.

«Põhimõtteliselt oleks selline pank igati vajalik,» leidis ta. «See oleks kindlasti positiivne, kui inimestel oleks võimalik saada praegusest soodsamat laenu. Minu ideaalmaailmas oleks väga kihvt, kui oma elu alustavad noored pered saaksid võtta eriti soodsatel tingimustel laenu ja oma kodu soetada.»

Toome pole praeguste pankade ning sms-laenu pakkujatega sugugi rahul. «Paljud võtavad praegu ju meeleheitel ja viimases hädas olles kiirlaene. Sellised laenud on aga ilmne liigkasuvõtmine,» ütles Toome «Kommertspangad on praegu loomulikult ainult kasumi peal väljas. Ega meil ei jäägi praegu midagi muud üle, kui intressi maksta ja iga liigutuse pealt jälle maksta. Olen vahel mõelnud, et kahjuks on meil ainult välispangad ja raha läheb kõik välja, mitte ei jää riiki.» Koit Toome meelest võiks osa välispankade kasumist  maksudena minna ühiskonna hüvanguks.

Ka sotsioloog Juhan Kivirähki sõnul on Tallinna ühistupank hea idee. «Juba ainuüksi seetõttu, et ühistuline tegevus vajaks kindlasti Eestis arendamist,» selgitas Kivirähk.

Laulja Airi Ojametsale meeldib samuti mõte Tallinna ühistupangast, vahendab Pealinn.  «Kui Tallinna ühistupank hakkab toetama lihtinimest, kui see on mõeldud selleks, et inimene tuleks paremini toime, et ta saab abi, siis on see kindlasti positiivne idee,» rääkis Ojamets. «Praegune pangandus ikkagi röövib inimesi, pangad võtavad neilt liiga palju raha ära. Inimesed on tegelikult orja staatuses, see võiks teisiti olla. Just lastesse tuleks investeerida hästi palju: lasteaedadesse, koolidesse, haridussüsteemi ja igasugustesse oskusi arendavatesse õppeasutustesse. See oleks just see, mis kindlustaks meie jäämise siia Eestisse. Sellega me looksime oma tulevikku.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles