Krimm eelistab venemeelseid vaatlejaid

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Bäckman
Johan Bäckman Foto: Toomas Huik

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk teatas eile Kiievis pressikonverentsil, et Vene juhtkond on vastutav Krimmi autonoomse vabariigi sündmuste eskaleerumise eest. «Vene Föderatsioon peab otsekohe referendumi korraldamise katkestama. Igasugune jutt selle kohta, nagu korraldaks referendumi Krimmi võimud, on väär. Sellist asja nagu legitiimsed Krimmi võimud pole olemas: seal on 18 000 Vene sõjaväelase varjus hulk ebaseaduslikult võimu haaranud kriminaale,» sõnas Jatsenjuk.

Kiievi võimud olid juba varem teada andnud, et kuigi referendumi korraldamine Krimmis on seadusvastane, tuleks sinna rahvusvahelised vaatlejad kohale saata. Krimm teatas aga alles eile õhtul, et kutsub vaatlejad referendumit jälgima, muuks neile esialgsetel andmetel luba ei antud.

Möödunud nädalal takistati Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejaid suisa kolmel Krimmi sisenemise katsel. OSCE relvastamata sõjaliste vaatlejate 47-liikmeline missioon saadeti Krimmi selleks, et Vene vägede kontrolli alla langenud poolsaarel pingeid hajutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles