Laaneots: Krimmi pole lihtne sõjaliselt tagasi võtta

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erukindral ja endine kaitseväe juhataja Ants Laaneots
Erukindral ja endine kaitseväe juhataja Ants Laaneots Foto: Peeter Langovits

Ukraina relvajõud on hale jälg selle toonasest võimekusest ning geograafiliste iseärasuste tõttu on Krimmi sõjaline tagasivõtmine väga keeruline, ütles erukindral Ants Laaneots ERRi saatele «Välisilm».

«Ukraina relvajõududes on 2013. aasta lõpu seisuga 168 000 inimest, neist 126 000 sõjaväelast. Põhilised armeeüksused on koondatud armeebaasidesse riigi idaosas, selle aasta jaanuaris võeti vastu otsus minna üle kutselisele armeele, ajateenistus on tühistatud,» kirjeldas Laaneots.

Ukraina sõjajõudude Krimmi toomine saab olema keerukas. «Sisuliselt on ainult kaks maanteed ja need on blokeeritud, nad on ümbruse ära mineerinud, 30 000 eliitüksuslast on sinna Venemaalt juba koondatud.»

Laaneotsa sõnul teeb Ukraina õigesti, et Krimmi vabastamiseks sõjajõude ei kasuta, vaid loodab majanduslike sanktsioonide ja Lääneriikide surve peale.

«Kui sellele anda nüüd karistamatus, siis kindlasti järgneb sellele Putini poolt järgmine samm - see võib olla Moldova, ülejärgmine võib-olla juba meie,» nentis Laaneots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles