Kubits: virisevale inimesele läheb kõnealune asi korda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Kubits.
Meelis Kubits. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Suhtekorraldaja Meelis Kubitsa sõnul tähendab inimese virisemine seda, et talle läheb kõnealune asi talle korda, see tekib temas tundeid ja reaktsiooni.

«Järgmine faas on kriitika, diskussiooni väljakandmine, seejärel lahenduste pakkumine ning siis juba osalemine, vastutuse võtmine. See on üks ahel, mistõttu ma ei viriseks inimeste üles, kes virisevad. Hea on, et virisevad. Ükskõiksus või ajupesust tingitud takkakiitmine on hullemad nähtused. Oma peaga mõtlemine on see, mida tuleks tunnustada,» ütles Kubits Postimehele.

Kubitsa sõnul on Eestis selge probleem see, et juhul kui suveräänne inimene ei lähe peavooluga kokku, siis ta paistab imelik ja kahtlane.

«Tema motiivid on arusaamatud ja nendega tuleb võidelda. Virisev, kritiseeriv inimene on «eliidile» ohtlik. Aga Eestis pole ju mingit eliiti.  Eliidi osaks olemine tähendab vastutuse võtmist, kodanikkonna harimist, motiveerimist ja kaasaaitamist. See oli (valitsemise kontekstis) Jüri  Raidla ettekande üks mõtteid. Vähemalt mulle tundus nii. Meie mõned eliidi poole pürgijad ja/või eliidi osaks pidajad üritavad end tõsta teiste arvelt. See on alatu vaimne reiderlus,» lausus Kubits.

Suhtekorraldaja sõnul ei tohi inimestele ette heita, kui nad virisevad, sest kuskohast muidu saab otsustaja tagasisidet, kui talle seda ei kommunikeerita.

«Meil on täna karjuv vajadus diskussiooni, debati  järele. Provintsistumine käib suure hooga. Seda eurobaromeetrid ei mõõda. Kui kodanik ei jõua oma murega meediasse, siis ta ei jõuagi kuskile, sest vallamaja uksest saab mundriau ülimaks pidava bürokraadi juurde vaid õpetatud advokaadiga. Virisemine või ebakonstruktiivne kriitika ei ole aga pikaajaliselt meediale huvitav. Seetõttu on virisemine pseudoteema,» märkis Kubits.

Ta lisas, et kui ta oleks paranoiline, siis ta ütleks, et valitsus on selle välja mõelnud, et olemasolevgi debatt kinni panna. «Aga ma ei ole seda. Eesti on veel nii noor ja väljakujunemata ühiskond, et esmaspäeval me räägime vaikivast ajastust, teisipäeval aga virisemise rohkusest. Järjekordne ärkamise aeg, mis muud. Loodetavasti,» sõnas Kubits.

Postimehe tänavuse arvamusliidrite lõuna teema oli «Miks me viriseme?».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles