Vello Pettai: Kallase valik nurjas keeruka mängu

, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Pettai
Vello Pettai Foto: Sille Annuk

Jõulise presidendina võiks Ilves tekkinud segaduse eest karistada oravaparteid ja anda valitsuse moodus­tamise ülesande kas Sven Mikserile või Urmas Reinsalule, kirjutab Vello Pettai, Tartu Ülikooli võrdleva poliitika professor.

Politoloogina ootasin põnevusega seda enneolematut poliittehnoloogilist liigutust, milleks oleks osutunud Andrus Ansipi tagasiastumine ning Siim Kallase tagasitoomine peaministri kabinetti. Nii planeeritud liidrivahetuse korral oleks Eesti tõusnud kindlalt stabiilsete demokraatiate hulka, kus isikute väljavahetamine toimub samm-sammult ja erinevaid variante kaaludes.

Sest andis ju Andrus Ansip teada oma kavatsusest peaministri amet maha panna juba kaks aastat tagasi. Plaane sai seega pidada igati rahus ja vaagides. Valik Siim Kallase kasuks (teiste kandidaatide kõrval) viitas selgelt arvestusele, et ta oleks parim inimene võtmaks üle praeguseks mõneti umbe jooksnud valitsuse ning samuti andmaks selge signaali Reformierakonna tulevikust järgmistel parlamendivalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles