Hiiu Eiffeli projekti hakkab joonistama soomlane

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiffeli torni koopia Reigi külas
Eiffeli torni koopia Reigi külas Foto: Raigo Pajula

Hiiumaale Eiffeli torni ehitanud mees seisis veidi rohkem kui kuu aja eest silmitsi ohuga, et torni tagantjärgi seadustada ei saagi. Tänaseks on ta leidnud uue inseneri Soomest ning kohalik vald andis projekti koostamiseks kuni pool aastat lisaaega.


Kõrgessaare vallavanem Jaanus Valk sõnas, et üks projekteerimisfirma võttis Eiffeli asjad toimetada ja vald lükkas edasi ka sunniraha küsimise. «Nad lubasid tugevusarvutused ja projekti kolme kuni kuue kuu jooksul ära teha,» sõnas ta.

Oma koduhoovi Reigi külas 30-meetrise puust torni ehitanud Jaan Alliksood Postimehel tabada ei õnnestu, torni kodulehel kirjutab mees aga, et Eestis vist julgeid insenere enam ei ole ning ta oli sunnitud teisest riigist abi otsima. Nii tuligi talle külla mees, kes esindas ühte suurt Soome firmat. «Pärast paari tundi torni otsas ronimist ja Maripuu (torni eelmine insener – toim) paberitega tutvumist otsustas ta töö vastu võtta,» kirjutab Alliksoo.

Vallavanema sõnul võttis Alliksoo omale kohustuse torn sulgeda ning mitte kedagi enne üles lasta, kui asi on lõplikult tehtud ja korrastatud. «Ta on vaadeldav, kuid avatud külastamiseks.»

Pooleaastase ajapikenduse kohta arvas Valk, et kogu aega ei pruugigi kuluda, kõik oleneb sellest, kuidas firma toimetada jõuab. «Aga neil olid ilusad korralikud kinnituskirjad, nagu asi käima peab,» märkis ta.

Vallavanem nentis, et kahjuks jõuab asi alati tegudeni siis, kui aeg on viimase piirini otsa saanud. «Aga loodame, et kõik läheb nüüd korda.»

Kuigi Kõrgessaare vallavalitsus leidis eelmisel aastal, et Jaan Alliksoo hoovi ehitatud kuulsa torni koopia pole ehitatud vajaliku projekti järgi ning on ohtlik, anti mehele võimalus torn tagantjärele seadustada. Vald tegi talle eelmise aasta sügisel ka 18 000-kroonise sunniraha hoiatuse.

Sügisel algas Alliksool ka koostöö ehitusinsener Aarne Maripuuga, kes pidi torni projekti valmis saama selle aasta esimeseks maiks. Mehed saidki väidetavalt projekti märtsi lõpuks peaaegu valmis, kuid siis Aarne Maripuu suri.

Vald leidis siiski võimaluse anda Alliksoole veel üks võimalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles