Andres Tarand: Reformierakonnal ei ole enam ühtki trumpi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser ja Andres Tarand
Sven Mikser ja Andres Tarand Foto: Toomas Huik / Postimees

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) kuuluva kunagise peaministri Andres Tarandi hinnangul ei ole Reformierakonnal Siim Kallase taandumise järel enam ühtegi trumpi ja seetõttu peaksid sotsid oma nõudmisi suurendama.

Tarand ütles Reformierakonna pakutud peaministrikandidaadi vahetust kommenteerides, et Taavi Rõivasel puuduvad kogemused. «Ega ma nüüd ju kogu mänguvälja ei hõlma selles mõttes, et Rõivas on noorem tegelane ja minu arvates kuulub nii-öelda broilerite seltsi,» lausus ta. «Vanus üksi ja noorus üksi ei ole mingi faktor, aga loomulikult Kallasega võrreldes on tegemist on mingi teise maailmaga.»

Tarandi sõnul kinnitab Rõivase esiletõus seda, et vastupidi Reformierakonna korduvatele hüüetele, justkui oleks nende pink väga pikk, on pink tegelikult lühike. «On teada, et Eesti erakondadel ei ole väga pikki pinke kellelgi kunagi olnud, mõni tobuke tuleb ikka ka võtta kaasa, kui asi nii tõsiseks läheb,» ütles ta.

Tema hinnangul on partei käigud selgitatavad sooviga hoida iga hinna eest ära erakorralised valimised. Tema sõnul on erakorralised valimised küll riskantsed, sest erakonnad ei tea, kuidas valijad käituvad, kuid nende toimumist ei maksaks ette välistada. «Kui on segadik, siis ikkagi tuleb nende kaudu võtta uus mandaat,» märkis Tarand, kelle hinnangul on erakorraliste valimiste hirm tingitud soovist säilitada status quo, mitte sellest, et riskid oleksid niivõrd suured.

Kui seni on mitmed poliitikud leidnud, et erakorraliste valimiste esilekutsumine oleks praeguses julgeolekupoliitilises olukorras vastutustundetu, siis Tarandi hinnangul on nad Ukraina argumenti kuritarvitanud. «Kui Venemaa läks möllama Ukrainasse, iseäranis Krimmi, siis ei ole Venemaa ajaloost teada, et nad avaksid kuskil teise frondi. Nad ei ole nii vägevad, et nad võiksid kõiki korraga ette võtta,» ütles ta.

Tarand märkis, et praegu on võimalik moodustada Eestis koalitsioon ka uute läbirääkimiste teel. «Aga siin on riskid, mida keegi ei oska hinnata. Võib-olla Rõivas mängiks oma osa suurepäraselt välja, aga veendumust selles ei ole mitte kellelgi,» ütles ta.

Küsimusele, millist nõu annaks ta selles olukorras Reformierakonnaga konsultatsioone pidavatele sotsidele, vastas Tarand, et praegu on küll see aeg, kus sotsiaaldemokraadid võiksid seada suuremaid nõudmisi kui Kallase juhtimisel peetud kohtumistel. «Reformierakonnal ei ole tegelikult mingisuguseid trumpe enam ja nende seisukohast on mõista, et Kallas pidi nad kuivale maale tõmbama, aga Rõivas ju seda osa ei saa etendada,» lausus ta.

Ühel või teisel viisil peaks tema hinnangul Eestis sündima enamusvalitsus ning sellele mängib praegu ka president Toomas Hendrik Ilves. Vähemusvalitsusi on Eestis tema sõnul küll olnud, kuid «feodaalse valitsemisviisi» tõttu ei tööta nad Eestis hästi.

«Selleks peaks uus mõistmine tekkima, et valitsus on valitsus ja ministrid ei allu eeskätt parteidele, vaid seni, kui vähegi võimalik, kamandab neid peaminister ja tehakse koostööd. Kui ei ole enam võimalik, siis laiali kiirelt, aga mitte nii, et mängime suurt koostööd,» rääkis Tarand.

Tema sõnul olid ka Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit juba ammu «mitte just eriti soojades suhetes», kuid jätkasid hea näo tegemist seni, kuni lõpuks said takistuseks individuaalsed pretensioonid ning kõigest tähtsamaks muutus Euroopa Komisjoni voliniku koht.

«Kui muutuks see, siis oleks ka vähemusvalitsused võimalikud. Praegu president neid natuke pelgab ja sellepärast see valik jääb kitsamaks,» ütles Tarand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles