Vanad ornamendid elasid üle uputuse

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uderna mõisahäärberis tegutseva hooldekodu saali ornamente taastav paberirestauraator Kadri Kallaste ütles, et uputus kahjustas kõige rohkem saali lae keskel olevat rosetti. Selle ja roseti keskmise roheka osa pealt võttis ta vana värvi millimeeter haaval maha skalpelliga.
Uderna mõisahäärberis tegutseva hooldekodu saali ornamente taastav paberirestauraator Kadri Kallaste ütles, et uputus kahjustas kõige rohkem saali lae keskel olevat rosetti. Selle ja roseti keskmise roheka osa pealt võttis ta vana värvi millimeeter haaval maha skalpelliga. Foto: Margus Ansu

Uderna mõisahäärberis tegutseva hooldekodu suures uhkes saalis töötab juba tükk aega restauraator Kadri Kallaste, kes kaotab uhketelt ornamentidelt uputuse jälgi. Kuu aja pärast paneb ta seal tööle punkti.

«Siin läks veel hästi, veekahjustus oli küll suur, aga kõige hullemat ei juhtunud,» ütles eilegi Uderna hooldekodu saali lae all tellingutel turnides ornamente taastanud Revaler Tapeteni OÜ omanik, doktorikraadiga restauraator Kadri Kallaste.

«Suur papjeemašee tehnikas rosett lae keskel püsis kindlalt õnneks oma kohal, kuigi oleks võinud vabalt alla kukkuda, sest raskus läks väga suureks,» lisas restauraator. «Rosett on oma ajal väga korralikult paika pandud, selle kinnitamiseks on kasutatud ka toekaid sepanaelu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles