Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Abituriendid soovivad edasi õppida kodumaal

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tallinna Linnamäe vene lütseumi 12.a klass.
Tallinna Linnamäe vene lütseumi 12.a klass. Foto: Raigo Pajula

Postimees jätkab lugejatele Eesti koolilõpetajate tulevikuplaanide tutvustamist. Seekord jagasid oma mõtteid Tallinna Linnamäe vene lütseumi 12.a klassi noored, kellele kõlas äsja viimane koolikell. Peaaegu kõik eksamid on tehtud ja nüüd on lõpetajatel teine mure – kuhu ja kas üldse edasi õppima minna. Nagu selgus, kavatsevad enam kui pooled küsitletud noortest Eestist lahkuda. Noorte mõtteid uuris  Lilia Krõsina.

Tatjana Vorobjovskaja
12.a klassijuhataja

Olin nende noorte klassijuhataja kolm aastat. Nad harjusid minuga ja mina nendega. Lapsed olid väga erinevad, kuid aegamisi õppisid üksteist kuulama ja kuulda võtma, erimeelsuste puhul oma emotsioone kontrollima, et asi konfliktiks ei kujuneks.

Õppeedukus oli samasugune nagu teisteski klassides: oli keskmikke ja väga häid õpilasi. Kui aga 29 inimese kohta tuleb viis kuldmedaliomanikku, siis arvan, et kõik on hästi. Kui midagi ei muutu, siis praeguse seisuga plaanib välismaale sõita kümme noort. See on 29st enam kui kolmandik. Kahju, et nad ära sõidavad, arukaid inimesi oleks Eestiski tarvis.

Aleksandr Nikandrov

Mul on edasiõppimiseks mitu varianti, lähen kas Tallinna Tehnikaülikooli infotehnoloogiat õppima või mereakadeemiasse või Soome rakenduskõrgkooli.

Aleksei Saar

Kavatsen minna Tallinna Tehnikaülikooli mehaanikat ja energeetikat õppima.

Andrei Avdonjuškin

Algul üritan astuda Tartu Ülikooli sotsioloogia erialale. Pärast selle lõpetamist tahan minna Inglismaale pangandust õppima.

Anna Davtjan

Kavatsen astuda Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli, tahan õppida ämmaemandaks.

Ivan Pogorelov

Mina sooviksin sõita Bentleyga. Ja veel meeldib mulle õlut juua. Kõigepealt vajan ma kõrgepalgalist töökohta, teiseks peaks see olema riigis, kus on hea õlu. Seepärast tahan astuda Mün­cheni tehnikaülikooli (Technische Universität München) Saksamaal.

Helena Haljak

Plaanin astuda kas Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli, et saada meditsiiniõeks, või sõidan hoopis välismaale õppima.

Angelina Kobeleva

Mõtlen minna Tallinna Tehnikaülikooli, et saada informaatikas bakalaureusekraad. Magistrantuuri lähen rahvusvahelisse kosmoseülikooli. Aga tööle tahan hakata Euroopa Kosmoseagentuuris.

Jevgenia Kudrjašova

Tahan omandada loomingulise eriala. Andsin Inglismaale dokumendid sisse. Veel on variant Ecomeni majandus-ja juhtimisinstituut või Euroülikool.

Roman Gapon

Sõidan Inglismaale, tahan Wolverhamptoni ülikoolis haldust õppida.

Anna Barsukova

Asun Londonis meediat õppima. Eestist sõidan ära, sest leian, et Inglismaal on mul eneseteostuseks hoopis rohkem võimalusi.

Andrei Hrapatov

Ka mina soovin Wolverhamptoni ülikooli minna, erialaks hotellindus.

Ilja Loginov

Variante on palju. Esimene on Estonian Business Schooli majandusteaduskond, teine Soome Häme rakenduskõrgkooli insenerieriala, kolmas äriülikool Šotimaal, neljas Londoni ülikool, kus õppida animatsiooni.

Dmitri Tkatšenko

Üritan asuda Tallinna Tehnikaülikooli infotehnoloogiat õppima.

Sergei Garanža
Linnamäe vene lütseumi direktor

Ma olen uhke oma noorte üle, räägin kogu aeg, et olen kõige õnnelikum direktor, sest meil on kõige paremad õpilased, kõige paremad lastevanemad ja kõige paremad õpetajad. See on hea klass, suure potentsiaaliga. Õpilased on osa võtnud mitmesugustest olümpiaadidest. Aga osa noortest istub veel «varitsuses», nad soovivad edasises elus teha «täispaugu», aga edasine ongi ju tudengielu.

Julia Gorbun

Soovin minna Inglismaale  Wolverhamptoni ülikooli hotellindust õppima.

Margarita Batõtško


Tahan astuda Peterburi riiklikku meditsiiniülikooli, kas üldmeditsiini või stomatoloogia erialale. Teine võimalus on Tartu Ülikooli arstiteaduskond.

Kristina Filimonova

Kavatsen astuda Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli meditsiiniõeks õppima.

Aleksandra Sergejeva

Ka mina tahan Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis meditsiiniõeks õppida. Tööle hakkan kas Tallinnas või välismaal. Kõik oleneb maailmamajanduse olukorrast.

Jana Putškova

Kavatsen Tallinna Ülikoolis õpetajaks saada. Tahan tulevikus lastega töötada.

Diana Šuba

Soovin astuda kas Tartu või Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli, sest tahan omandada meditsiinilise hariduse. Praegu on mul plaanis Eestisse jääda. Loodan väga, et elu Eestis kiiresti korda saab.

Tatjana Petrova

Plaanin Eestisse jääda. Tulevane eriala on ärikorraldus.


Oksana Popova

Kavatsen astuda Tallinna Tehnikaülikooli logistikat õppima. Esialgu jään Eestisse ja hakkan siin tööle. Loodan, et ka Eestis logistika areneb.

Maria Barsukova

Olen alati kavatsenud õppida välismaal, sest arvan, et seal on rohkem perspektiivi. Lähen Inglismaale meediat tudee­rima. Inglise keeles õppimine on minu jaoks lihtsam kui eesti keeles.
Lionella Morin

Plaanis on asuda õppima Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli, eriala on õendus, tahan saada meditsiiniõeks.

Olga Mazurova

Otsustasin, et esialgu ülikooli ei lähe. Algul tahan aasta, võib-olla paar töötada. Seejärel lähen õppima fotograafiat. Kui ma aga tööd ei leia, lähen õppima halduskorraldust.

Tatjana Komarova

Õppima lähen Venemaale, sest kavatsen tulevikus oma elu siduda just selle maaga.

Tagasi üles