Eesti Pank otsustas tellida euromüntide stardipaketid

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euromündid
Euromündid Foto: SCANPIX

Eesti Pank on otsustanud varem eurotsooniga liitunud riikide eeskujul tellida euro nn stardipaketid, mis sisaldavad teatud koguse Eesti kujundusega uusi euromünte.



Neid stardikomplekte saavad inimesed ja ettevõtted endale osta juba mõni aeg enne ametlikku eurole ülemineku päeva 1. jaanuaril 2011.

Keskpanga pressiesindaja Viljar Rääsk kinnitas Postimehele, et Eesti Pank on stardipakettide tellimise põhimõtteliselt otsustanud. Ent kuna lepingud ei ole veel allkirjastatud, keeldus ta avaldamast üksikasju – mis valikus Eesti euromünte hakkab stardipakett sisaldama, kui palju neid pakette on kavas tellida ning millal neid osta saab.

Viimati euro kasutusele võtnud Slovakkia valitsuse eriesindaja eurole üleminekuks aastail 2007–2009 Igor Barát rääkis Postimehele, et euro­müntide stardipaketid osutusid Slovakkias ootamatult ülipopulaarseks.
Ehkki pakke valmistati umbes kahe miljoni kodumajapidamisega Slovakkia tarvis 1,32 miljonit, ei osanud sealsed võimud nõudlust piisavalt ennustada.

Slovakkia euromüntide stardipakett kujutas endast lihtsat kilepakendit, mille sees oli 45 erinevat uut Slovakkia kujundusega euromünti erinevas vääringus – kokku 16,60 euro eest (500 toonast Slovakkia krooni).
Pakendile oli trükitud sisu kirjeldus müntide nominaalide kaupa ning märge, et seadusliku maksevahendiga on tegemist alles alates 1. jaanuarist 2009.

«Me ei osanud ennustada, et kuna üleminek toimub 1. jaanuaril, siis hakkavad ettevõtted tellima neid tuhandete kaupa oma töötajaile jõulukingiks, vanavanemad kinkima neid lastelastele ja vastupidi. Leidus ka omavalitsusi, kes soovisid stardipakette oma elanikele jagada,» rääkis Barát.

Arvutus näitab, et Slovakkias jagati stardipakettidega välja veidi alla 22 miljoni euro, samas kui kohaliku tagakülje kujundusega münte lasti €-päevaks valmistada 150 miljoni euro eest, kokku 499 miljonit erinevat münti. Stardipaketid moodustasid müntide väärtusest seega ligi 14,67 protsenti ning müntide koguarvust vaid 1,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles