Martti Puukko: Moskva tuled paistsid meile

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martti Puukko
Martti Puukko Foto: SCANPIX

Poola peaminister Donald Tusk on nüüd, pärast Venemaa invasiooni Krimmi tõdenud, et Saksamaa sõltuvus Venemaa gaasist on oht Euroopa suveräniteedile ja turvalisusele. Veel mõni kuu tagasi oleks olnud võimatu isegi kujutleda, et Poola valitsuse liikmelt oleks kostnud sedasorti lauseid.

Neid Poola opositsiooni esindajaid, kes «eksisid» rääkima Putini Venemaast sellises toonis, peeti Poola avalikus sõnas minevikku kinni jäänud paremäärmuslikeks russofoobideks. Nüüd on olukord täielikult muutunud. Peaaegu kogu Poola ühiskond kogeb praegust Venemaad kui ohtu. Isegi need nimekad Poola intellektuaalid, nagu kasvõi paar aastat tagasi Putinilt preemia saanud Andr­zej Wajda, kes veel mõni aeg tagasi käisid sõpruse märgina viimas küünlaid Poolas langenud Punaarmee sõdurite haudadele, on kindlasti ärganud ja mõistnud, et tänapäeva Venemaa pole ennustatava käitumisega õigusriik.

Kuidas on lood Soomes? Hiljuti avaldas MTV3 küsitluse tulemused, mille järgi 70 protsenti soomlastest pidas Venemaa agressiooni Ukraina vastu ohuks Euroopa turvalisusele. Ligi pooled vastanutest arvasid, et viimaste aegade sündmused ohustavad ka Soome turvalisust, ja enam kui 60 protsendi suhtumine Vladimir Putinisse oli muutunud halvemuse suunas. Kõik see on juhtunud ainult paari nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles