Arvutid toovad uued kutsehaigused

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodus töötades tuleks luua endale korralik töökoht, sest pikka aega suvalistes asendites töötamine hakkab lõpuks tervise peale.
Kodus töötades tuleks luua endale korralik töökoht, sest pikka aega suvalistes asendites töötamine hakkab lõpuks tervise peale. Foto: SCANPIX

Järjest enam hakkab kõlama arvamus, et arvutitöö pole sugugi nii ohutu ja mõnus tubane olemine, kui seni on arvatud.

Qvalitas Arstikeskus ASi töötervishoiuarst ja peaarst Toomas Põld ütleb, et tundide viisi arvuti taga istumine, mida tihti tehakse ka vales asendis, viib varem või hiljem tõsiste terviseprobleemideni. «Tool on inimese välja mõeldud ja kõige ebatervislikum viis oma keha paigutada. Füsioloogiliselt ei ole istumine meile üldse loomulik,» räägib Põld.

Kui laua taga töötamisest kuskilt kangeks või valusaks jääb, siis tähendab see Põllu sõnul, et protsess on juba mõnda aega kestnud. Kui kaua kulub aega, et ennast n-ö haigeks istuda, on individuaalne ja sõltub sellest, palju inimene trenni teeb ja oma lihaseid kasutab. «Kui istuda kaheksa tundi ning pärast seda liigutada, venitada, treenida, siis see pühib poole istumise negatiivsest mõjust maha,» ütleb Põld. «Kõige õigem oleks muidugi kasutada ergonoomilist tööasendit.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles