Samost: vahevalitsus ei tohiks riigieelarvet defitsiiti juhtida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvar Samost.
Anvar Samost. Foto: Heiki Rebane

Eesti majanduse väljavaated ei ole head, mistõttu tasuks vahevalitsusel riigieelarve raha kulutamisega ettevaatlik olla, kirjutab poliitik Anvar Samost (IRL) Postimehe arvamusportaalis.

Eelmine peaminister Andrus Ansip armastas vähemalt kord nädalas rahvale värskemat statistikat tutvustada. Ma ei tea, kas Taavi Rõivas selle kombe üle võtab, aga oleks põhjust, sest:

- esimeses kvartalis on Eesti majanduse langus tõenäolisem kui kasv, kirjutas SEB panga majandusanalüütik Ruta Arumäe reedel. Väljavaateid mõjutab nii Soome kahanev tööstusaktiivsus ja import kui Venemaa-suunaline kaubavahetus, mis mõjutab ühtviisi Eestit ja Eesti kaubanduspartnereid Leedut ja Lätit;

- Tallinna börsi indeks indeks OMXT langes nädalaga 4,84 protsenti. Sellist nädalast indeksi kukkumist võisime viimati näha 2011. aastal;

- jaanuaris vähenes Eesti kaupade eksport 2013. aasta jaanuariga võrreldes 20 protsenti;

- majandus ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul võib Euroopa Liidu võimalikel sanktsioonidel Venemaa vastu olla oluline mõju Eesti majandusele. Venemaa on lubanud vastata võimalikele sanktsioonidele «sümmeetriliselt»;

- IMF hindas neljapäeval, et Soome jätkuv majanduslangus koos Rootsi ja Läti oodatust väiksema kasvuga võib aeglustada Eesti majanduskasvu väiksema ekspordi või välismaiste otseinvesteeringute kaudu. „Venemaa ja teiste SRÜ riikidega seotud kaubandus- või muud šokid võivad samuti kahandada eksporti või muul moel majanduskasvu pärssida.“

Lühidalt, Eesti majanduse väljavaated ei ole head. See on selge.

Samas kuuleme, et sotsiaaldemokraatide ja Reformierakonna ajutine valitsus kavatseb riigikogu valimisteni jäänud aasta jooksul mitmekordistada lastetoetusi, alandada tulumaksu, kergitada tulumaksuvaba miinimumi ja kuskil taamal on veel lubadus suurendada kõikide riigipalgaliste sissetulekuid.

Reedel Aktuaalse Kaamera otse-eetris tulevane välisminister Sven Mikser uute (püsi)kulude katteallikate kohta midagi öelda ei soovinud. Tegemist on sadade miljonite eurodega. Samas alles jaanuaris nõudis rahandusminister Jürgen Ligi kõikidelt ministeeriumidelt 2015. ja 2016. aastal samas ulatuses kärpeid.

Viimati toimetati riigieelarvega sama hoolimatul viisil 2008. aastal. Mäletatavasti järgnesid aasta hiljem krokodillikärped ja sotside valitsusest väljaviskamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles