Hardo Pajula: hõõguv uriin

Hardo Pajula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula
Hardo Pajula Foto: SCANPIX

Saksa alkeemik Henning Brand oli veendunud, et uriinist kulla välja pigistamiseks on vaja vaid pealehakkamist ja püsivust. 1669. aasta paiku hakkaski pärast ainult Brandile endale teadaolevaid menetlusi sültja kuju võtnud pretensioonitu materjal kergelt helendama. Kui ollus tagatipuks õhuga kokku puutudes iseeneslikult süttima kippus, polnud kahtlust, et Brand oligi millelegi jälile saanud. Päris kuld see küll ei olnud, aga fosfori avastamise au langes sakslasele ometigi.

Veel sadakond aastat pärast Brandi avastust oli teadusmaailm veendumusel, et alkeemikute otsitud filosoofilisel kivil on mitmeid olulisi rakendusvaldkondi, nagu tavaliste metallide muundamine kullaks ja hõbedaks, haigete tervistamine, vanade noorendamine ja surematuse tagamine. Nüüdisaegse keemia sünnis oli võtmeroll 1743. aastal sündinud prantsuse teadlasel Antoine Laurent de Lavoisier’l, kelle saavutuste loetelu viib paratamatult järeldusele, et meie tänane elustandard võlgneb tegelikult väga paljus tänu üksikutele gigantidele.

Lavoisier’ teaduslikku läbimurret võimaldanud kvantitatiivsed uurimismeetodid polnud võimalikud ilma oma aja parima laboratooriumita. Et EASi tuli veel paar sajandit oodata, siis pidi õpetlane oma kulukaks hobiks ise kuskilt raha leidma. 1768. aastal teebki 25-aastane Lavoisier oma saatuslikuks kujunenud investeerimisotsuse: ta ostab kokku laenatud raha eest ametikoha Ferme générale’is – Prantsusmaa vihatuimas kompaniis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles