Kellamees Lible kuju tekitab Palamusel vastakaid arvamusi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lible kuju sai valmis.
Lible kuju sai valmis. Foto: Riina Mägi

Ehkki skulptor Tauno Kangro valmistatud kellamees Lible kauaoodatud skulptuuri hind on äkitsi ligi poole võrra langenud ja pronkskuju pole veel Palamusel püsti pandud, on see kohalike elanike seas tekitanud juba vastakaid arvamusi.

Nii mõnigi kohalik elanik on öelnud, et Palamusel peaks Lible kuju asemel esimesena püsti panema hoopis rahvakirjanik Oskar Lutsu skulptuuri, kirjutab Õhtuleht. Veel on öeldud, et ühele kujule ei saa anda kaht tähendust – Lible ja teda filmis kehastanud Kaljo Kiisk.

«Usun tõesti, et «Kevade» teosest lähtunud tegelane, Kaljo Kiisa näoga Kristjan Lible pole esimene, keda peaks pronksi valama. Liiati kui möödunud aasta lõpust Kiisa skulptuur Jõhvis püsti seisab,» ütleb Palamuse O. Lutsu kihelkonnakoolimuuseumi direktor Arne Tegelmann.

Palamuse vallavanem Urmas Astel toetab kellamehe kuju panemist Palamusele, seda enam, et aastaid tagasi on räägitud plaanist rajada Lutsu-teemaline skulptuuride park. «Luts on meil koolimajas, Luts on meil muuseumis, rahvamaja seina peal on Lutsu maal,» põhjendab ta just Lible skulptuuri vajalikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles