Tartu vanglas korraldavad 250 vangi näljastreigi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vangla
Tartu vangla Foto: Sille Annuk

Tartu vanglas korraldavad 250 vangi täna õhtul näljastreigi, et avaldada toetust justiitsministeeriumi ees toimunud piketile, mille eesmärgiks oli juhtida tähelepanu kinnipeetavate õigustele.

«250 vangi on teatanud Tartu vanglale, et loobuvad täna õhtusöögist, et toetada justiitsministeeriumi ees täna lõuna ajal aset leidnud avalikku koosolekut kinnipeetavate õiguste teemal,» ütles justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik Postimehele.

Justiitsministeeriumi ees toimus täna inimõiguste aktivist Teet Raatsini korraldatud pikett, mille eesmärgiks oli juhtida avalikkuse tähelepanu Eesti Vabariigi kinnipidamisasutustes toimuvatele inimõiguste rikkumistele. «Teine eesmärk, mille pärast kokku tulime oli ka see, et teha avalikkusele üleskutse, et võtta kõik inimõigusterikkujad vastutusele,» märkis Raatsin.

«Omalt poolt julgen väita, et meie pikett oli edukas. Lootsime küll rohkem inimesi. Meid tuli kokku 20 kuni 25 inimest.»

Raatsini sõnul on peamiseks probleemiks see, et kui Eesti on otsustanud liituda teatud rahvusvaheliste lepingutega, siis nendesse ei tohiks suhtuda valikuliselt. «Oleme otsustanud alates 1996. aastast olla Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni liikmesriik. Selle konventsiooni osas on Eesti suhtes tuvastatud eelmise aasta 19. detsebril artikkel 3 rikkumine. Ehk Eesti kinnipidamisasutused piinavad inimesi ja kohtlevad neid alandavalt ning ebaväärikalt.»

Raatsin väljendas muret, et selle rikkumise tuvastamise ajast pole Eesti kinnipidamisasutustes midagi muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles