Majanduskasvu näitaja võib olla ebatäpne

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea panga peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul ei tohiks meie majanduskasv Läti ja Leedu omast nii palju väiksem olla.
Nordea panga peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul ei tohiks meie majanduskasv Läti ja Leedu omast nii palju väiksem olla. Foto: Heiki Rebane / BNS

Majanduse nominaalkasvu ja reaalkasvu erinevus on ebaloomulikult suur.

Eesti ametlik sisemajanduse kogutoodangu reaalkasvu näitaja ei pruugi olla täpne, sest see ei lähe kokku teiste makromajandusnäitajatega. Kahtlustest majanduse raalkasvu näitajate adekvaatsuse kohta on ökonomistid rääkinud juba mõnda aega. Kui analüütikud olid 2013. aasta majanduskasvu prognoosides üsna optimistlikud, siis eelmisel kevadel avalikustatud esimese kvartali tegelik majanduskasv mõjus külma dušina ning analüütikud hakkasid kiiresti oma prognoosi allapoole korrigeerima.

«Eks see lõhe nominaal- ja reaalkasvu vahel meile eelmine aasta väljakutse esitas,» ütles Nordea panga peaökonomist Tõnu Palm. «Kui nominaalkasvu hinnang läks enam-vähem täppi, siis suurema deflaatori tõttu tuli reaalkasvu aasta jooksul korralikult allapoole korrigeerida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles