Võidusammas jääb taraga piiratuks vähemalt nädalaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ professor Karl Õiger uuris eile põhjalikult võidusamba klaaspaneelide ja nurgaliistude kinnitusi.
TTÜ professor Karl Õiger uuris eile põhjalikult võidusamba klaaspaneelide ja nurgaliistude kinnitusi. Foto: Liis Treimann

Lagunevat Vabadussõja võidusammast ümbritsev piirdeaed jääb paika vähemalt nädalaks, kuni Tallinna Tehnikaülikooli teadlastel valmib samba ohutust hindav ekspertiis.


«Me vaatame kõik üle ega ütle esialgu musta ega valget,» mainis eile keskpäeva paiku võidusammast uurimas käinud TTÜ ehitusfüüsika ja arhitektuuri õppetooli juhataja, professor Karl Õiger. «Kui te lähete haiglasse, siis ükski arst ei oska kohe öelda, millised haigused teid vaevavad. Nii ka meie.»

Ta lisas, et ligi kümme kilo kaalunud klaasist nurgaliistu allakukkumise põhjused vajavad põhjalikku analüüsi. Pärast uurimise lõppu esitavad teadlased kaitseministeeriumile ettekande. Aega võtab ekspertiis vähemalt nädala. Ekspertiis selgitab välja, kas ärakukkunud nurgaliistu puhul oli tegemist üksiku veaga või vajavad kindlustamist ka teised detailid.

Selge aga on, et samba alla kõndima minna ei maksa. Pekkaniska tõstuki abil liistude ja paneelide kinnitusi uurinud eksperdid tuvastasid juba esmasel vaatlusel, et korralikult ei ole samba küljes kinni veel vähemalt kolm nurgaliistu.
TTÜ professor Urve Kal­laus, kes koos Õigeriga võidusammast uuris, nentis, et ilmselt peab ühe suure klaaspaneeli maha võtma, et tšehhide paigaldatud kinnitusi uurida.

Võidusamba ehituse ajal ehitusjärelevalvet teinud firma Telora-E juhatuse liige Kalev Pikaru ütles, et samba klaasist nurgaliistud on ühendatud klambritega. Klambrite turvalisust ei osanud ta hinnata.

Pikaru sõnul oli ta enne ehitamise algust tšehhidele välja pakkunud ühe Eesti firma, mis oleks võimeline klaasliiste valmistama ja paigaldama. Sans Souci siiski loobus, tõenäoliselt liiga kõrge hinna pärast.

Pikaru väitel olid tšehhid ehitamise ajal pidevalt hädas nii klaaspaneelide, liistude, kliimaseadmete kui valgustusega. Tõenäoliselt ei olnud nad nii unikaalse rajatise ehitamiseks päris valmis.

Kaitseministeeriumi avalike suhete juht Martin Jaško märkis, et ministeerium on TTÜ teaduritelt tellinud võidusamba klaasiosa ehitusekspertiisi, kuid see ei ole veel lõplikult valmis. Nüüd täiustatakse ekspertiisi veel klaasliistu allakukkumise põhjuste analüüsiga.

Kuna võidusamba sisemine valgustus ütles juba eelmise aasta sügisel lõplikult üles, tellis kaitseministeerium TTÜ-lt ka selles osas ekspertiisi ning korraldas hanke uute valgustite paigaldaja leidmiseks. Võitjaks tunnistati Merko Ehituse ja Alter Electricu ühispakkumine, kuid lepingut nendega ei ole veel sõlmitud.

Uue valgustuse rajamiseks vajalik summa kaetakse 3,7 miljoni krooni ulatuses Sans Soucilt kinnipeetud garantiirahast. Ülejäänud raha osas esitab kaitseministeerium lepingupartnerile nõude ning taotleb kulutuste hüvitamist.

Jaško sõnul teavitas kaitseministeerium nädalavahetusel võidusambalt ära kukkunud nurgaliistust ka monumendi rajanud Tšehhi firmat Sans Souci. «Kaitseministeerium loeb ka ärakukkunud nurgaliistu garantiitööde hulka,» lausus ta. Võidusamba ehituse garantii kehtib kolm aastat alates valmimisest ehk 2012. aasta suveni.

Vabaduse väljakule püstitatud vabadussamba ehitusprobleemid said alguse varsti pärast selle püstitamist.

Äpardused Vabadussõja võidusambaga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles