Vaata, kelle saadavad sotsid uude valitsusse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) juhatus nimetas täna ministrikandidaadid, kes asuvad ilmselt järgmisel nädalal tööle Reformierakonnaga moodustatavas uues valitsuses.

SDE juhatus otsustas esitada kaitseministriks SDE esimehe Sven Mikseri, haridus- ja teadusministriks Jevgeni Ossinovski, justiitsministriks Andres Anvelti, majandus- ja kommunikatsiooniministriks Urve Palo, põllumajandusministriks Ivari Padari ja sotsiaalministriks Helmen Küti. Valitsuse seaduse muutmise järel saab Palost majandus- ja taristuminister ning Kütist sotsiaalhoolekandeminister.

Mikser ütles juhatuse koosoleku järel ajakirjanikele, et juhatuse otsus oli üksmeelne. «Juhatus tegi volikogule, mis nüüd kohe järgneb, ettepaneku moodustada valitsuskoalitsioon Reformierakonnaga. Juhatus andis oma heakskiidu ka kõigile sotsiaaldemokraatide kuuele ministrikandidaadile,» lausus ta.

Üleeile võimukõnelustel saavutatud kokkuleppe järgi saab SDE endale ka riigikogu esimehe ametikoha. Sellele kohale esitavad sotsiaaldemokraadid homme toimuvatel juhatuse valimistel kauaaegse riigikogu liikme Eiki Nestori.

Reformierakond saab kokkuleppe kohaselt uues valitsuses peaministri, välisministri, siseministri, rahandusministri, tervise- ja tööministri, keskkonnaministri, väliskaubandus- ja ettevõtlusministri ning kultuuriministri koha. Ministrikandidaatide nimetamist arutab erakonna juhatus järgmise nädala alguses.

Reformierakondlasest peaministrikandidaat Taavi Rõivas ja SDE esimees Sven Mikser allkirjastavad koalitsioonilepingu homme hommikul. Tõenäoliselt esmaspäeval esitab Rõivas riigikogule ettekande tulevase valitsuse moodustamise alustest, misjärel otsustab parlament läbirääkimisteta avalikul hääletusel, kas anda talle valitsuse moodustamiseks volitused.

Volituste saamise järel peab Rõivas esitama seitsme päeva jooksul uue valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab valitsuse kolme päeva jooksul ametisse. Uus valitsus astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, millega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused. Seejärel vabastab president eelmise valitsuse ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles