Ilves Varssavi ülikoolis: vabadus tuleb ehitada, seda ei anta

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves esines täna Varssavi Ülikoolis avaliku loenguga.
President Toomas Hendrik Ilves esines täna Varssavi Ülikoolis avaliku loenguga. Foto: Presidendi kantselei

President Toomas Hendrik Ilves, kes esines täna Varssavi Ülikoolis avaliku loenguga üliõpilastele «25 aastat hiljem: vaimse geograafia muutused Euroopas», kutsus tudengeid olema see uus Euroopa, kes on avatud ja innovaatiline ning kes ei otsi vabandusi, miks midagi mitte teha.

«Me oleme näinud, et vabadus tuleb ehitada, seda ei anta,» kinnitas Eesti riigipea, kõneldes viimase veerand sajandiga Euroopas toimunud muutustest, teatas presidendi kantselei pressiesindaja.

25 aastat pärast Berliini müüri langemist ja kommunistide ainuvõimu murdnud valimisi Poolas on selge, et demokraatia valik ei ole olnud kommunistlikust süsteemist vabanenud riikidele automaatne ega iseenesestmõistetav.

«Režiimi vahetus võib olla kiire ja kergem osa võrreldes järgnevaga. Kõik muu vaba ühiskonna loomiseks – demokraatlikud institutsioonid, õigusriik, kodanikuühiskond, põhiõigused ja –vabadused, majanduskasv, madal korruptsioon – võtab palju aastaid ning nõuab palju poliitilist tahet ja ka poliitilist kapitali,» kõneles president Ilves, õhutades ka Euroopa Liidu lähinaabreid julgetele ning tarvilikele sammudele demokraatia, õigusriigi ja vaba majanduse edendamisel.

«Kui nimetada riik, millest Ukraina peaks eeskuju võtma, siis on see eelkõige Poola,» lisas ta.

President viitas Poola kunagise teisitimõtleja Adam Michniki ütlusele, et akvaariumist on lihtsam kalasuppi teha kui supist taas akvaariumit saada. «Kuid Eesti ja Poola on sellega hakkama saanud – ehitanud totalitarismi varemetelt üles toimiva demokraatia.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles