Homme Postimehes: suured eesmärgid, aga vähem kui aasta aega

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakondlasest peaministrikandidaat Taavi Rõivas ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser allkirjastasid täna hommikul Toompea lossi Valges saalis erakondade koalitsioonilepingu.
Reformierakondlasest peaministrikandidaat Taavi Rõivas ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser allkirjastasid täna hommikul Toompea lossi Valges saalis erakondade koalitsioonilepingu. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Reformierakonna-SDE võimulepe sisaldab ca 3700 sõna, ning on sellega üle kolme korra lühem tekst kui tegevuse katkestava Reformierakonna-IRLi koalitsiooni leping.

Uue võimuleppe kolm enimkasutatud sõna on seejuures täpselt samad, mis seni kehtinud koalitsiooni puhul: «Eesti», «Euroopa» ning «jätkame». Edasi aga lubab Reformi-SDE koalitsioon rohkem «analüüsida», «töötada» ja «tõsta», sellal kui senine Reformi-IRL koalitsioon eelistas «toetada» ning «tagada».

Hoolimata napilt üheaastasest valitsemisperspektiivist ei hoia Reformierakonna-SDE võimulepe end tagasi eesmärkidest, mille mõju selgub alles aastate pärast.

Näiteks lubab kevadkoalitsioon maksupoliitikas uusi keskkonnatasusid aastaiks 2016-2020, maksuvaba miinimumi tõusu aastail 2015-2018, uueneva pensionisüsteemi väljatöötamist ja käivitamist aastaks 2019 ning 2016. aastal toimuvate presidendivalimiste korra täpsustamist.

Kui aga 2015. aasta korraliste riigikogu valimiste tulemusena tuleb Eestis võimule hoopis teistsuguse taustaga valitsus, pole mingit tagatist, et alustatud töö jätkub sarnaselt täna kavandatuga.

Loe põhjalikku ülevaadet võimuleppe tähelepanuväärseimatest punktidest Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles