Euroopa Ülemkogu laiendas sanktsioone Venemaa vastu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jose Manusel Barroso, Soome peaminister Jürki Katainen ja peaminister Andrus Ansip Euroopa Ülemkogu kohtumisel Brüsselis
Euroopa Komisjoni president Jose Manusel Barroso, Soome peaminister Jürki Katainen ja peaminister Andrus Ansip Euroopa Ülemkogu kohtumisel Brüsselis Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Eile Brüsselis toimunud Euroopa Liidu valitsusjuhtide ja riigipeade kohtumisel otsustati laiendada isikute nimekirja, kelle osas kehtestab Euroopa Liit viisakeelu ja kelle varad külmutatakse.

Laiendatud nimekirjas on kokku kolmkümmend kolm inimest, kes on vastutavad Ukraina territoriaalse terviklikkuse rikkumise eest.

Ukrainas olukorra destabiliseerimise jätkamisel kehtestab Euroopa Liit Vene Föderatsiooni suhtes majandus- ja finantssanktsioonid. «Selleks anti täna Komisjonile ülesandeks töötada välja konkreetsed sihistatud meetmed,» ütles ülemkogul osalenud peaminister Andrus Ansip.

Näiteks otsustati täna tühistada järgmine Euroopa Liidu-Venemaa tippkohtumine ja kõik liikmesriikide kõrgetasemelised kohtumised Venemaaga, varem on otsustatud ära jätta G8 tippkohtumine Sotšis.

Ansipi sõnul on Venemaa kaotanud oma senised suhted demokraatlike riikidega ja kahjustab oma tegevusega eeskätt iseenda rahvusvahelist usaldusväärsust.

Ukraina olukorra stabiliseerimiseks, uute provokatsioonide ärahoidmiseks on ülitähtis saata kohale rahvusvahelisi vaatlejaid. Kui Euroopa Julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) missiooni ei õnnestu Venemaa vastuseisu tõttu kiiresti kohale saata, peab Euroopa Liit alustama oma missiooni ettevalmistustega, kaasates ka kolmandaid riike.

Peaminister Ansipi sõnul on praegu oluline aidata Ukraina valitsust majandusliku stabiilsuse saavutamisel ja reformide elluviimisel, et Ukrainast saaks tugev demokraatlik riik. Euroopa Liidu, IMFi, arengupankade ja bilateraalsete doonorite koostöös kavandatakse selleks Ukrainale toetust mitmeks aastaks. Euroopa Komisjoni poolt on valmidus esimese, 1,6 miljardi euro suuruse laenu väljamakseks niipea kui IMF on Ukrainaga reformiprogrammi kokkuleppe saavutanud.

Täna hommikul kirjutavad Euroopa Liidu ja liikmesriikide juhid alla assotsiatsioonileppe poliitilise osa Ukrainaga. Ukraina valitsuse poolt allkirjastab selle peaminister Arseni Jatsenjuk.

Lisaks kehtestab Euroopa Liit ühepoolselt kaubandusrežiimi, mille puhul Ukraina saaks veel enne vabakaubandusleppe allkirjastamist hakata ühepoolselt oma kaupade ekspordil Euroopa Liitu kasutama soodustariife. Euroopa Liit on Ukraina suurim kaubanduspartner Venemaa järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles