Sõda ajaloo pärast

, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georgi Antšabadze (abhaasi keeles Achba) esiisad olid Abhaasia kuningriigi rajajad, valitsejad aastatel 767–978.
Georgi Antšabadze (abhaasi keeles Achba) esiisad olid Abhaasia kuningriigi rajajad, valitsejad aastatel 767–978. Foto: Peeter Brambat

Thbilisis elav ajalooprofessor Georgi Antšabadze on grusiin abhaasi südamega. Tuhat aastat tagasi valitsesid tema esiisad kaks sajandit Abhaasia kuningriiki. Nagu ta ise ütleb, Abhaasia ajalugu on ühtlasi tema perekonna ajalugu. Kuigi Krimmi ja Abhaasia konfliktil on pealiskaudsel vaatlusel sarnasusi, on kummalgi tema arvates oma eripära.

«Kui sada aastat tagasi oleks keegi ennustanud seda, mis praegu toimub Gruusia ja Abhaasia vahel, oleks tolle aja grusiinidel ja abhaasidel olnud seda raske uskuda.»

Antšabadze töötab Thbilisi riigiülikooli Ilia Gruusia ajaloo professuuris ja on spetsialiseerunud Abhaasia ajaloole. Tema silmis ei tunne inimesed, kes võrdlevad Abhaasiat Krimmiga, Abhaasia ajalugu ega konflikti tausta. Gruusia ei kaotanud Abhaasiat 2008. aastal, vaid juba varem – aastatel 1992–1993 peetud sõjas, millest jutustab ka film «Mandariinid».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles