Margus Laidre: taandujad

Margus Laidre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Laidre
Margus Laidre Foto: Peeter Langovits

Korraga on ajalugu jälle «moodi» läinud. Krimmi annekteerimine Venemaa poolt on valla päästnud terve laviini ajaloolisi võrdlusi, mis ulatuvad 1914. aastal puhkenud esimese ilmasõja eelsest ajast kuni Sudeedimaa liitmiseni Kolmanda Riigiga 1938. aastal.

Ka igati soliidne Financial Times kuulutab (12.03.14) Richard Milne’i suu läbi, et Balti riikide liidritele tuletab olukord Ukrainas meelde veel ühe aastaarvu. Nimelt 1940. Tsiteeritakse Leedu tipp-poliitikut, kes teatab pikemata: «Algul Ukraina, järgmine on Moldova ja lõpuks võib kord jõuda Balti riikide ja Poolani.» Samalaadseid arvamusi jagavad välis- ja kodumaises meedias mitmed Eesti poliitikud ja eksperdid, kes üksteise võidu korrutavad, et kõik kordub uuesti. Omamoodi krooniks minu jaoks kujunes telekanali CNN jutusaatele pandud pealkiri «Balti riigid muretsevad: kas nemad on järgmised?». Ja neid näiteid tuleb iga päevaga üha juurde.

Tegelikult pole lood kaugeltki nii klaarid nagu esmalt näivad. Ajalugu pole Rubiku kuubik, mida igaüks võib talle meelevaldselt sobivatesse värvikombinatsioonidesse keerata. Loomulikult on ajalugu läbi aegade tahetud oma suva järgi väänata, sellega jätkatakse ka tänapäeval ja kindlasti üritatakse samamoodi talitada tulevikus. Sellisel juhul pole tulemus aga enam ajalugu, vaid halvima variandina propaganda ja parima lahendina müüdiloome.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles