Kalle Muuli: Moskva aja lõpp

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Veerand sajandit tagasi tegi Postimehe eelkäija Edasi oma kujunduses pealtnäha tühise muudatuse, mida paljud lugejad esimese hooga isegi tähele ei pannud, kuid mis mõjus ajakirjanike enesetundele samamoodi nagu lippude vahetus Toompeal kogu ühiskonnale. Vahetult enne märtsiküüditamise aastapäeva, 24. märtsil 1989 kadus Edasi päisest ühtäkki kommunistide lipukiri «Kõigi maade proletaarlased, ühinege!».

Tõenäoliselt oli Edasi esimene ajaleht terves Nõukogude Liidus, mis selle kohustusliku loosungi ajaloo kolikambrisse heitis. Teised Eesti lehed ei järginud seda eeskuju sugugi kohe ja ka Edasi päisesse jäi endiselt kiri «EKP Tartu Linnakomitee, EKP Tartu Rajoonikomitee, Tartu Linna Rahvasaadikute Nõukogu ja Tartu Rajooni Rahvasaadikute Nõukogu häälekandja». Kuid hoolimata sellest kasvas ajakirjanike eneseuhkus ja peremehetunne määratult. Ühegi teise lause kärpimine pole varem ega hiljem mõjutanud Eesti ajakirjandust nii palju. Siit hakkas idanema mõte meediast kui iseseisvast ja sõltumatust jõust, mis ei peaks olema ühegi poliitilise rühmituse teenistuses.

Edasi oli tol ajal jätkuvalt Eesti ajakirjanduse lipulaev mitte ainult päismiku, vaid ka sisu poolest, avastades üha uusi tabuteemasid. Ajal kui riigikogu hakkab arutama samasooliste kooselu registreerimise seadust, tasuks meenutada, et esmakordselt kergitati see teema Eesti ajakirjanduses täpselt veerand sajandit tagasi, 21. märtsi Edasis. Seal ilmus siis ajalehest Hufvudstadsbladet tõlgitud artikkel «Homofiilide elu Taanis», mis šokeeris lugejaid uudisega, et Taanis seadustatakse homoabielud. Samas lehes andis homode eestkõneleja Liiu Kotter raevuka vastulöögi doktor Elmar Rõigase raamatu väitele, et aids on põhiliselt homode ja narkomaanide haigus ning normaalne inimene saab nakkusest hõlpsasti hoiduda. Aids oli ENSVs siis muidugi veel võrdlemisi tundmatu haigus, esimene aidsi juhtum oli diagnoositud 1. detsembril 1988.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles