Anvelt: Venemaa kodakondsust pakkuv eelnõu on nagu uue relvaliigi katsetus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp
Venemaa lipp Foto: AP / Scanpix

Sisuliselt annab Venemaa märku oma huvide leviala kohta ja ähvardava seaduseelnõu propageerimine mõjub inforuumis nagu uue relvaliigi avalik katsetus polügoonil, leiab tulevane justiitsminister Andres Anvelt, kommenteerides Venemaal töötatavat seaduseelnõud, mis annaks kõigile kunagisel Venemaa keisririigi või Nõukogude Liidu territooriumil elavatele inimestele võimaluse Vene kodakondsus saada.

Oma siseriiklike kodakondsuspõhimõtete laiendamine nendele riikidele, kes keerulise ajaloo tõttu on eri põhjustel, enamikus vallutuslikel, pidanud kuuluma impeeriumi koosseisu, kannab endas pigem propagandistlikku iseloomu, kinnitab Andres Anvelt Õhtulehes.

«Eesmärk ei ole kindlasti oma kaasmaalaste õiguste sisuline kaitse, sest demokraatlikes riikides ei tee seadused üldiselt vahet, kas on tegu kodaniku või alalise elamisloaga välismaalasega,» selgitab Andres Anvelt.

«Kindlasti on ka Soomes, nagu Eestiski inimesi, kes võivad sellistele üleskutsetele reageerida, sest infosõja tingimustes ei ole paukpadrunitel mõtet. Kokkuvõttes saabki öelda, et tegu on tüüpilise infosõjameetodiga, kus ähvardava seaduseelnõu propageerimine mõjub inforuumis nagu uue relvaliigi avalik katsetus,» ütleb Anvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles