Paberite järgi tühjades külades rahvas siiski liigub

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vara valla Praaga külas ei ole statistikaameti andmetel ühtegi püsielanikku juba 2000. aastast. Kuid kaugemal elav noorem rahvas hoiab seal oma vanemate ja vanavanemate kohti endiselt alles ning korras.
Vara valla Praaga külas ei ole statistikaameti andmetel ühtegi püsielanikku juba 2000. aastast. Kuid kaugemal elav noorem rahvas hoiab seal oma vanemate ja vanavanemate kohti endiselt alles ning korras. Foto: Aimar Rakko

Viimasel rahvaloendusel selgus, et Eestis on ligi sada püsielaniketa küla, neist kaks asuvad Tartumaal. Suvel võib Võrus vaadata, kui palju või vähe elu kohtas kunstnik Taavi Suisalu neis kohtades.

«Ametlikult pole seal tõesti ühtegi hinge, aga oma inimesed käivad seal kogu aeg, elamised on alles ja neid hoitakse korras, ülikooli uurimisbaas on alles, ainult piirivalvurid kolisid minema,» iseloomustas Vara valla Praaga küla Vara vallavanem Väino Kivirüüt. «Sügise poole käiakse kaugemaltki Praagal endiselt seenel ja jõhvikal.»

Kahest saarest koosnevas Praaga külas on ühel pool Emajõge neli ja teisel pool jõge kolm talukohta. «Minu andmetel peaks ühes talus vähemalt üks inimene pidevalt elama,» lisas vallavanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles