Juhtkiri: Tallinna paadimees

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Neimvalts

Kui palju on Tallinna linnavalitsus suutnud koguda paadimaksu?
 

Kui palju on Tallinna linnavalitsus suutnud koguda paadimaksu, mille tasumise tähtaeg kukkus 5. mail? Õige vastus on 58 000 krooni. Eelarvesse pani Keskerakond kirja 10 miljonit. Seda hoolimata sellest, et paadimaksu kogumise raskused olid ette teada.

On hulk kohalikke makse, mis on ennast aastate jooksul tõestanud ning millel on lisaks otsesele tulu teenimisele ka muid sisulisi põhjendusi. Aga seadus lubab ka mitut sellist, mida siiani üldiselt pole rakendatud. Peaks küsima, miks. Kas tõesti pole omavalitsuste poliitikutele varem pähe tulnud mõtet, et raha on liiga vähe? Tõenäoliselt ikka on. Lihtsalt nende maksude kogumine pole erinevatel põhjustel mõistlik olnud.

Rekside, Pitsude ja Šarikute maksustamine ajaks koerarikka Tallinna elanikud vihale nii Männikul kui Lasnamäel. Automaksu on juba proovitud – need sõidavad madalama maksuga omavalitsustesse. Sellise maksu kirjutamine eelarvesse, mida tegelikult kätte pole võimalik saada, on hämamine tuludega. Võib-olla rumalusest? Võib-olla selleks, et varjata oma suutmatust kulusid kontrolli alla saada? Aga võib-olla selleks, et anda avalikkusele enne valimisi meeldejääv etendus, mille programmis on kisklemine poliitiliste oponentidega?

Kui me eeldame, et Tallinna linnavalitsuse ja -volikogu maksueksperimendid olid kantud majanduslikest kaalutlustest ja siirast soovist linnaeelarvesse lisaks 0,15 protsenti teenida, on tegu suure valearvestusega, häbiväärse ebaõnnestumisega. Linna poliitikute, nõunike ja ametnike paadimaksule kulutatud töötunnid ning nende maksumaksja rahakotist saadav palk on lihtsalt vastu taevast lennutatud. Tervemõistuslikult võttes peaks linnavalitsus ise kaaluma, kas sellise maksuga tasub edasi minna.

Ent siit koorub välja palju kära tekitanud veidrate kohalike maksude teine tahk. See on poliitiline vägikaikavedu, kus võib-olla nimme on mindud ummikteed. Teades ette, et raha neist maksudest ei laeku. Aga selle eest on juures paar uut teemat, mille üle Reformierakonna ja IRLi koalitsiooniga tüli kiskuda. Ja seda on Tallinna paadis tüüri hoidval Edgar Savisaarel enne valimisi kahtlemata väga vaja.

Asjatundlikud linnavalitsuse ametnikudki pole ju kunagi olnud paadimaksu suhtes optimistlikud. Ja ei saanudki olla, kuna polnud olemas teid, kuidas seda maksu koguda. Olgu lisaks märgitud, et volikogu on selle aasta eelarve tulude reale kokku kirjutanud 6,5 miljardit krooni. Kui samuti palju vaidlusi ja segadust tekitav müügimaks on vähemalt paberil arvestatav summa (150 miljonit krooni ehk 2,3 protsenti linna tuludest), siis paadimaksust on saanud lihtsalt palju kära ei millestki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles