Ajalehtede liit jäi kurjategijate nimede avalikustamise osas endale kindlaks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurjategija.
Kurjategija. Foto: SCANPIX

Täna arutasid Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) esindajad justiitsminister Hanno Pevkuri ja õiguskantsleri esindajatega kurjategijate nimede avalikustamist kohtulahendites.

Justiitsministeerium andis kohtumisel ülevaate sellest, millised on isikuandmete kaitse eesmärgid kohtuotsuste avalikustamisel. EALLi esindajad jäid oma varem avaldatud seisukoha juurde, et kohtuotsustes peaksid inimeste nimed ka edaspidi kõikide süütegude puhul, sõltumata nende raskusastmest, avalikuks jääma.

Ministeerium leiab aga, et teatud raskemate süütegude puhul peaksid nimed jääma lõpuni avalikuks ja kergemate puhul peaks need asendama initsiaalidega.

Õiguskantsleri ja Eesti Inimõiguste Keskuse hinnangul peab olema tagatud see, et pärast karistuse kustumist pole inimese karistusandmed enam avalikult kättesaadavad.

Tänasel kohtumisel otsustati ühiselt, et teema vajab edasist laiemat arutelu ja järgmisele kohtumisele kaasatakse rohkem osapooli.

Justiisministeerium tahab muuta seadusi nii, et tulevikus poleks enamikus kohtuotsustes enam avalikud kurjategija nimi ja muud isikuandmed. EALL vastas uudisele avaldusega, et kui justiitsminister Hanno Pevkuri välja pakutud eelnõu vastu võetakse, muutub raskemaks korruptsiooni ja võimu kuritarvituste avalikustamine meedias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles