Valdade ühinemine läheb maksma 100 000 eurot

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saaremaa kolme valla ühendamiseks saadakse riigilt ligi 520 000 eurot toetust, millest osa läheb ühinemise tehniliseks läbiviimiseks. Odavamalt saadakse läbi seetõttu, et kedagi vägisi koondama ei hakata ja hüvitisi tõenäoliselt maksta ei tule.

Kaarma, Kärla ja Lümanda valla ühinemine läheb maksma umbes 100 000 eurot, arvas Kaarma vallavanem Andres Tinno. Lümanda vallavanem Jaanika Tiitson ütles aga, et tema arvates on see pakkumine üle paisutatud ja saab ka vähemate kulutustega, kirjutab Saarte Hääl.

Vallad ise seda raha siiski leidma ei pea, kuna riigilt saadakse ühinemistoetust ligikaudu 520 000 eurot.

Vallavanemad kinnitasid, et kolme valla ühendamine ei tähenda lauskoondamist ega asutuste sulgemist. «Keegi ei pane kinni lasteaedu, koole, kultuuriasutusi. Vallaametnikke ei ole ka üle, pigem puudu,» märkis Tiina Luks.

Kadi raadio “Keskpäeva” saates kinnitasid vallavanemad Andres Tinno, Tiina Luks ja Jaanika Tiitson, et läbirääkimised on jõudnud punkti, kus ühinemislepingu projekt on suures osas valmis. Nüüd tuleb hakata läbi rääkima, kas projekt on reaalselt teostatav. Enne kui 25. mail küsitakse rahva arvamust, kohtuvad veel töörühmad, lepingut tutvustatakse volikogus ja avalikkusele.

Saatejuhi küsimuse peale, mis ühinemisega muutub, kui midagi ei muutu, vastas Luks, et muutub sisu. Ta tõi näiteks, et väikestes valdades ei jätku ühe või teise ala spetsialiste.

Jaanika Tiitson rõhutas, et suurem vald annab paremad investeerimisvõimalused ehk siis rahakott on suurem. «Väikeses vallas pole sa oma investeerimistes peremees. Alati peab ootama mingit fondi,» märkis ta.

Andres Tinno tõi näitena välja Kaarma viletsas seisus hooldekodu, mida suuremas vallas oleks kindlasti parem hallata.

Tiina Luks märkis, et kindlasti soovitakse riigilt enne ühinemist ka garantiisid saada. Näiteks kas või selles osas, et omavalitsuste haridussummad ühinemise korral ei väheneks.

Palju vaidlusi võib kindlasti tekitada ühendvalla nimi. Tiina Luks märkis, et kui nad mandril juba ühinenud valdade olukorraga tutvumas käisid, soovitati neile nimeküsimus kõige viimaseks jätta, sest nimevaidlus võib varjutada ühinemise sisulise poole. Kuni märtsi lõpuni kestab ka loodava valla nimekonkurss. Praegu on sinna laekunud näiteks nimesid nagu Karujärve vald, Saaremaa vald, Kesk-Saare vald, Südasaare vald, Kärlüka vald, Lükakäru vald jne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles