Järvamaal Prandi jões avastati kütusereostus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reostus.
Reostus. Foto: Margus Ansu

Järvamaal Türi vallas Prandi jõel avastati eile kütusereostus, mille koristustööd praegu kestavad.

Reostuse asjaolude selgitamiseks on alustatud väärteomenetlus, vahendas keskkonnainspektsiooni pressiesindaja.

Eile pärastlõunal sai keskkonnainspektsioon häirekeskuselt teate, et Türi vallas Tori külas on Prandi jõgi ulatuslikult kaetud naftasaadusega.

Kohale sõitnud Lääne-Eesti Päästekeskuse päästjad katsid Prandi jõkke suubuval Epneri ojal kuue ruutmeetri suuruse reostuslaigu absorbendiga ning piirasid selle poomidega. Õli korjati veest kokku. Kui ilmnes, et reostus on levinud kaugemale, panid päästjad veel kolme kohta poomid.

Keskkonnainspektsiooni inspektorid asusid reostusallikat selgitama. Praeguste andmete järgi võib arvata, et keegi on lähedal asuvale põllule kütust või kütusejääke maha valanud, mis on kuivenduskraavide kaudu peakraavi ning sealt Epneri ojja ja Prandi jõkke sattunud. Olukorra muudab ohtlikuks asjaolu, et vihmaga võib reostus edasi kanduda Pärnu jõkke.
Hinnanguliselt on pinnasesse sattunud kuni kolm kuupmeetrit kütust või kütusejääke.

Juba eile õhtul alustas Türi vallavalitsus koostöös Väätsa prügilaga reostuse likvideerimist. Koristustöödele aitab kaasa ka maaomanik, kelle põllule on arvatavalt kütust maha valatud. Ennelõunaks oli prügilasse viidud kaks kahesajaliitrist mahutit kütuse- ja absorbendijääkidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles