Lauri Vahtre: kas vanaemad päästavad rahva?

Lauri Vahtre
, riigikogu liige (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Vahtre
Lauri Vahtre Foto: Peeter Langovits / Postimees

Varasemate põlvkondade vanaemad osalesid oma lapselaste kasvatamisel. Selleks et Eesti pered julgeksid hakata rohkem lapsi saama, peaks vanavanemad taas hakkama oma aega lapselastele pühendama, kirjutab ajaloolane ja riigikogu liige Lauri Vahtre (IRL).

See võib tunduda imelik – hakata praeguses pingelises, sõjaohtlikus olukorras arutlema eesti rahva iibe üle. Kuid samas miks mitte. Kui iive on negatiivne ja rahvast iga aastaga vähemaks jääb, peaks iga aeg sobima. Kui jääme ootama, millal Vene-oht üle läheb, jäämegi ootama.

Loomulik iive on juba pikemat aega negatiive enam-vähem kõigis Euroopa rikastes riikides, samuti Jaapanis. Juba see tõsiasi üksi teeb tühjaks väited, nagu oleks eestlaste arvu kahanemises süüdi meie väidetav viletsus, väikesed lastetoetused, sotsiaalne ebaturvalisus, mõni konkreetne poliitik, erakond vms. Euroopa viimase kolme-neljakümne aasta kogemus näitab hoopis, et heaolu vähendab iivet, mitte ei suurenda seda, ja kui teraselt jälgida, siis on see fenomen jälgitav juba mitmesaja aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles