Riigikogu pikendas VEB Fondi uurimiskomisjoni lõpparuande tähtaega

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VEB fondi uurimiskomisjoni esimees Rainer Vakra jagab riigikogus ajakirjanikele kommentaare.
VEB fondi uurimiskomisjoni esimees Rainer Vakra jagab riigikogus ajakirjanikele kommentaare. Foto: Heiki Rebane / BNS

Riigikogu pikendas täna VEB Fondi uurimiskomisjoni lõpparuande esitamise tähtaega üle kahe kuu võrra juuni keskpaigani.

Riigikogu otsusega on lõpparuande esitamise uus tähtaeg 18. juuni, kuid komisjon võib lõpparuande esitada ka varem. Senise kava järgi oli lõpparuande tähtaeg 7. aprill.

Tähtaja pikendamise poolt hääletas 66 riigikogu liiget, vastu või erapooletu ei olnud keegi.

Tähtaja pikendamise eelnõu esitas veebruari lõpus VEB Fondi uurimiskomisjoni esimees Rainer Vakra, kes põhjendas taotlust komisjonile teatavaks saanud uute asjaoludega.

«Komisjon kontrollis uurimisel uusi väiteid, milleks kaasasime oma töösse Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi, et teostada mitmeid käekirja ja dokumendiuuringuid. Soovime materjalide läbitöötamiseks lisaaega ning jätkata uute isikute ja ka paljude teistkordsete kuulamistega,» ütles Vakra veebruaris.

Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi uuring tuvastas, et Vahur Kraft esitas mullu 16. oktoobri istungil uurimiskomisjonile dokumendi, mis oli võltsitud.

Lõpparuande esitamise tähtaja pikendamise põhjuseks on muu hulgas riigikontrolli VEB Fondi auditi valmimise tähtaja edasilükkamine. Riigikontrolli teatel on auditi alusmaterjalide analüüsiks vajalike toimingute maht esialgsega võrreldes oluliselt kasvanud.

«Oleme otsustanud oma lõppraportis kasutada muu hulgas riigikontrollis tuvastatud fakte ning seetõttu otsustas komisjon konsensuslikult tõe väljaselgitamiseks küsida uurimise lõpule viimiseks lisaaega,» ütles Vakra.

Riigikogu on VEB Fondi uurimiskomisjoni töö lõpptähtaja ühe korra juba edasi lükanud. Algselt oli lõpparuande tähtaeg mullu 2. detsember, kuid parlament pikendas aruande lõpptähtaega 7. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles