Paul Goble: Lennart Meri ja Krimmi kriis

, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Goble
Paul Goble Foto: Erakogu

USA politoloog Paul Goble kirjutab, et Lennart Merile oleks parim sünnipäevakink see, kui Eesti Ukraina-küsimuses juhtohjad enda kätte võtaks.

Kui Lennart Mer­i oleks sel laupäeval, oma 85. sünnipäeval meiega, tuletaks ta, kaval pilk silmis, eestlastele meelde, et 1929. aasta 29. märtsiga seotud olulisim sündmus ei puudutanud sugugi teda ennast. Pigem oli selleks hoopis Ameerika diplomaadi George Kennani saabumine Eestisse. Just sel päeval ületas Riiast tulnud Kennan Valgas Eesti piiri, et sõita edasi Tallinna USA esindust avama.

Tõenäoliselt teeks president Meri seda just nüüd, just sellel aastal, et anda niimoodi eestlastele – ja kõigile teistelegi, sest tema kuulajaskond ületas alati oma rahva piirid – veidi juhtnööre. Peamiselt selle kohta, kuidas käituda olukorras, kus Vladimir Putin on annekteerinud Krimmi ja ähvardab jätkuvalt Ukrainat, endisi liiduvabariike ning Eestit, Lätit ja Leedut. Hoolimata sellest, et viimased on nüüdseks uhkelt NATO täisliikmed ja võivad eeldada, et on seeläbi täielikult kaitstud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles