Tänavusel Kevadtormil osaleb Ukraina kriisi tõttu rohkem liitlasüksusi

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadtorm 2008.
Kevadtorm 2008. Foto: Priit Simson

Kevadtormile on sel aastal oodata Ukraina kriisiga seoses rohkem liitlasüksusi kui tavaliselt, kindlasti on kohal liitlaste õhujõud, kuid muude väeliikide osalemine on veel lahtine.

Tänavust Kevadtormi hakkab juhtima kaitseväe peastaap, mille murule oli kolmapäeval ja neljapäeval ehitatud välilaager, kriisiolukorras neid telke peastaabi murule siiski ei püstitata, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Sõja ajal on peastaabi õu tõenäoliselt üks ohtlikumaid kohti, see on koht, mis saab päris kindlasti pommi, et seda ei juhtuks, me harjutame tegutsemist välioludes, täna, eesmärgiga hoida eelarvelisi vahendeid ja aega, me katsetame oma tehnikat, sidevahendeid, protseduure kaitseväe peastaabi õue peal,» selgitas kaitsejõudude peastaabi ülema asetäitja kolonelleitnant Eero Rebo.

Tänavusel Kevadtormil on seos ka Ukraina kriisiga, 5. mail algavatel õppustel harjutatakse õhu-, maa- ja mereoperatsioone, osalevad NATO liitlaste lennukid ja võib-olla ka muud väeliigid, liitlased mõtlevad praegu, milliseid vägesid saata.

«Tulevad lennukid, kopterid ja teiste riikide sõjaväelased, laevastik teeb ka oma harjutuse, lõplik nimekiri, kes tuleb seoses kriisiga ja planeerimisega, on veel natuke lahtine,» rääkis Rebo.

Staabi- ja sidepataljoni ajateenijad ja kaadrikaitseväelased alustasid juhtimispunkti ülespanekut peastaabi hoovi kolmapäeval ning pärast neljapäeval toimunud õppust pakivad nad selle reedel kokku, teatas kaitseväe peastaabi pressiesindaja Postimehele.

Staabi- ja sidepataljoni ülema major René Innose sõnul on juhtimispunktide ja staapide püstitamine ajateenijate väljaõppe rutiinne osa. Kokku osales kaitseväe peastaabi õppusel üle kahesaja kaitseväe peastaabi ning staabi- ja sidepataljoni kaitseväelase.

Tänavu kaheteistkümnendat korda toimuv suurim kaitseväe õppus Kevadtorm 2014 leiab aset 5. maist kuni 23. maini Lõuna-Eestis hõlmates Võru, Valga, Tartu Viljandi ja Põlva maakondi. Viimati toimusid sarnased manöövrid seal 2005. ja 2011. aastatel. Õppusele on kaasatud toetavate keskustena ka Ämari lennubaas, kaitseväe ühendatud õppeasutuste matkekeskus Tartus ja Lääne kaitseringkonna staap Eametsas.

Plaani järgi osaleb Kevadtormil tänavu ligi 6000 inimest. Õppusest võtavad osa eri tasandi staabid, operatiiv-, reserv- ja Kaitseliidu üksused ning liitlasriikide USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Hollandi, Belgia, Leedu ja Läti üksused. Taktikalisel väliõppusel harjutavad kevadel läbi saavat väljaõppeperioodi lõpetavad ajateenijate üksused sõjalisi operatsioone. Esimest korda juhib õppust vahetult maastikul kaitseväe kõige kõrgem juhtimisorgan ehk ühendstaap.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles