Viie lapse ema põgenes võlakoorma alt pankrotti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kuressaare kohtumajas kuulutati välja viie lapse ema pankrot, sest võlgadesse sattunud naise hinnangul ei suudaks ta ligi 25 000 euro suuruseks kasvanud võlakoormat mitte sendigi võrra kahandada.

Naine esitas taotluse pankroti väljakuulutamiseks tänavu 5. veebruaril, teatades avalduses, et on püsivalt maksejõuetu ega suuda võlausaldajatele tasuda, kirjutab Saarte Hääl.

Ehkki naine töötab, teenides kuus keskmiselt 550 eurot, ja saab ka lastetoetusi veidi üle 190 euro kuus, on tema ülalpidamisel viis last. Seetõttu ei jää teenistusest midagi üle võlanõuete tasumiseks, mille kogusumma ulatub pea 25 000 euroni.

Korter müüdud

Naisel oli korter, mille kohtutäitur eelmisel aastal aga maha müüs. Saadud raha ei katnud võlasummast kuigi suurt osa. Autoregistri andmeil kuulus talle ka 1995. a Mazda 323, mis müüdi aga vanarauaks. Võlgniku mitme pangakonto peal oli kokku 14 eurot.

Kohtu andmeil on naisel 17 võlausaldajat. Nii on tal sõlmitud tarbijakrediidi leping Bigbankiga, kellele ta jäi võlgu 3248 eurot, Swedbank ootab aga 507-eurost krediitkaardivõlga. Lisaks on Swedbank naisele andnud koguni kuus väikelaenu, mille põhiosade, viiviste, intresside, leppetrahvide ja leppetrahvide viiviste summad ulatuvad üle 5000 euro.

Võlgniku pankrotiavaldusest nähtus, et ta on võlgu Julianus Inkassole 613, Folkia AS Eesti filiaalile 478, Lääne prefektuurile 50, Aktiva Finants OÜ-le 1353, ERA Liisingu Inkassoteenusele 1187, Kuressaare notarile Marika Leisile 94, AS-ile Holostovi Kinnisvarahaldus 5634, OÜ-le Koduliising 348, Profiteia Invest OÜ-le 1565, Time Finants AB-le 1415, Acme Finants OÜ-le 1781, MCB Finance OÜ-le 415, Ferratum Estonia OÜ-le 313 eurot ja MTÜ-le Eesti Liikluskindlustuse Fond 56 eurot.

Võlasummadele lisanduvad ka kohtutäituri tasud. Maksu- ja tolliameti kogunõue on 193 eurot.

Abikaasa vara

Kui naisele ei kuulu mingit vara, siis tema abikaasal on korter ja 1,8 hektari suurune kinnistu, märgib pankrotihaldur kohtule esitatud ülevaates.

«Arvesse võttes /–/, et abieluvararegistri andmetel ei ole võlgnik oma abikaasaga sõlminud abieluvaralepingut, siis eelduslikult on tegemist ühisvaraga (kui ei ole tegemist nt kinke või pärimise teel saadud varaga),» viitab haldur ja lubab selle, kas tegemist on ühisvaraga või mitte, välja uurida pärast pankroti väljakuulutamist.

Ühisvara saab haldur maha müüa, et vähemalt osa võlasummast kustutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles