Lasteaias on printsessi ootel ärevad päevad

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupääsupesa lasteaia väike koor õpib Taani printsessi tervituseks taani keeles laulma tuntud laulu «Bussirattad käivad ringi-ringi». Klaveril muusikaõpetaja Anu Kuuse, lastega koos laulab kasvataja Marilyn Palla.
Suitsupääsupesa lasteaia väike koor õpib Taani printsessi tervituseks taani keeles laulma tuntud laulu «Bussirattad käivad ringi-ringi». Klaveril muusikaõpetaja Anu Kuuse, lastega koos laulab kasvataja Marilyn Palla. Foto: Peeter Langovits

Tuleval teisipäeval Tallinna Suitsupääsupesa lasteaia lapsed lõunauinakut ei tee, sest neile tuleb lasteaia 46-aastase ajaloo kõige kõrgem külaline – Taani kroonprintsess Mary koos saatjaskonnaga.

«Katsume end mitte üles kruttida ja võtta printsessi vastu nagu ikka oma külalisi – lihtsalt ja viisakalt,» ütles Suitsupääsupesa lasteaia juhataja Triin Andreas mitu korda.

Tegelikult aga vähemalt täiskasvanutel enne kõrge külalise tulekut rahu säilitada nii lihtsalt ei õnnestu. Seda enam, et kõik, mis printsessi 40 külastusminuti jooksul Luite asumi lasteaias toimuma hakkab, saab päriselt klaariks alles eelmisel õhtul enne külaskäiku.

Lapsed elavad aga ühe päeva korraga ega lase end külaliseootusest häirida – joonistavad lemmikloomi ja põristavad autodega. Muidugi nad teavad, et printsess tuleb varsti külla.

Viieaastased kujutavad printsessi nii: printsess on ilusas kleidis. Kollases. Roosas või lillas. Tal on kroon peas. Juuksed lahti. Lehv peas nagu Lumivalgekesel.

Suuremad teavad rohkem: printsessil ei ole tegelikult pikad ega heledad juuksed, vaid tal on pruunid juuksed. Et tal on neli last ja nooremad neist kaksikud. Tal ei ole alati kroon peas, aga lasteaeda külla tulles võiks ta ikka krooni kanda.

Väikestest suuremateni, julgemad ja kindlama viisipidamisega harjutavad iga päev taanikeelset lastelaulu. «Printsess ei saaks ju aru, kui me eesti keeles laulaksime,» selgitavad väikesed laulutüdrukud. Taanikeelset kurisevate häälikutega laulu pole väikestel sugugi kerge õppida, kuigi valiti niisugune lugu, mida ka eesti keeles osatakse – «Bussirattad käivad ringi-ringi».

Miks Suitsupääsupesa? Taani kroonprintsess külastab Eestisse tulles Suitsupääsupesa lasteaeda seepärast, et see on üks esimesest kümnest lasteaiast, mis 2010. aastal liitus Taanist Eestisse jõudnud ning printsess Mary fondi juhitud kiusamisvaba lasteaia ja kooli liikumisega.

Veebruari keskel, kui esimest korda oli juttu, et printsess Mary võib külla tulla, ja Taani suursaadik koos õpetajast abikaasaga Suitsupääsupesas külas käis, imestasid nad: milleks teile üldse kiusamisvaba programm, teie lapsed on niigi rahulikud ja kuulekad? Saadikuproua küsinud siiski veidi kahtlevalt: kas lapsi on külaliste saabumiseks ekstra treenitud?

Lasteaia direktor Triin Andreas ning õppealajuhataja Merle Ausing kinnitasid, et kedagi ei treenitud, sest eesti lapsed on tavaliselt rahulikud ja vaiksed. «Lasteaias polegi ehk veel päris kiusamine, vaid tegeleme pigem ennetamisega,» arutles õppealajuhataja.

Direktor lisas, et enne kiusamisvaba lasteaia metoodika kasutamist ei osanud kasvatajad alati märgata, kui kedagi vaiksel moel kiusati. Või kui märgatigi, kui näiteks kahel poisil omavahel naginaks läks, siis rääkis kasvataja vaid nende poistega, aga teistega, kes sekkumata pealt vaatasid, juhtunust ei kõneldud.

Nüüd arutatakse üheskoos kõigi käitumine läbi. «Ka pealtvaataja on kiusaja,» tõi direktor näite, kuidas kiusamisvabas lasteaias tööd tehakse.

Lasteaia juhid tunnistasid, et programmi tulemusi näevad nad alles nüüd, kui kolmeaastaselt alustanud lapsed on lasteaia lõpuni käinud. «Arvasime sinisilmselt, et juba aasta järel näeme tulemusi, aga nii kiiresti see ei käi – teoorias oskasid kooliminejad aasta järel selgitada, kuidas on õige käituda, kuid praktikas nad ei osanud nii käituda,» ütles õppealajuhataja.

«Sama suur töö on tulnud teha vanematega – et isa ei ütleks enam lapsele: «Mis sa võtad selle karu kaasa, ise suur poiss!»» viitas direktor kiusamisvaba lasteaia sümboltegelastele karudele.

Igas rühmas on üks suurem karu ja igal lapsel väike karu, kellega mängides peetakse iga nädal tõsist koosolekut, ning nädalavahetuseks läheb suur karu ühe lapsega koju kaasa.

Karule näidatakse kodus kõiksugu asju, käiakse trammiga sõitmas, kelgumäel ja sõbra sünnipäeval. Vanemate jaoks veidi tüütu kohustus, aga sellises metoodikas on kaval tagamõte, et vanemad lapsega nädalavahetusel midagi põnevat ette võtaksid. Pärast tuleb ju fotodega päevik lasteaeda viia.

Eks neist asjust printsess Maryle tuleval teisipäeval Suitsupääsupesas räägitaksegi. Et kõik vähemalt kolmeaastased lapsed printsessi ikka oma ihusilmaga näeksid ning talle kas või lehvitada saaksid, viiakse need, kelle rühmatuba printsess ei külasta, lõunauinaku ajal erakorraliselt õue mängima.


Kiusamisvaba lasteaed ja kool

•    Taani kaudu jõudis kiusamisvaba lasteaia metoodika Eestisse 2010. aastal. Seda on Eestis vedanud lastekaitseliit. See organisatsioon on üks 1.–2. aprillil Eestit külastava kroonprintsess Mary vastuvõtjaid.

•    2010. aastal liitus kiusamisvaba lasteaia projektiga kümme lasteaeda üle Eesti. Tänaseks on liitunud juba 364 lasteaeda.

•    Möödunud aastal alustasid esimesed 25 algkooli kiusamisvaba kooli projektiga. Eesti visiidil külastab kroonprintsess Mary ühte neist koolidest – Kadrioru saksa gümnaasiumi.

•    Põhiväärtused, mida kiusamisvabas lasteaias ja algkoolis õpitakse, on sallivus, austus, hoolivus ja julgus.


Taani kroonprintsess Mary Elisabeth

•    Sündinud 5. veebruaril 1972 Austraalias Tasmaanias.

•    Taani kroonprints Frederikiga tutvus 2000. aastal Sydney olümpiamängudel ja abiellus Taani kuninglikku perekonda 14. mail 2004.

•    Printsess Maryl ja prints Frederikil on neli last: prints Christian (snd 2005), printsess Isabella (snd 2007), prints Vincent ja printsess Josephine (snd 2011).

•    2007. aastal algatas ta Taanis Austraalias alguse saanud kiusamisvaba kooli liikumise ning on seda liikumist tutvustava ja korraldava Mary fondi patroon.

•    Taani kuningakojast on Eestis kahel korral käinud kuninganna Margrethe II ja prints Henrik (1992 ametlik visiit Eestisse ning 2001 eravisiit Saaremaale) ja ühel korral visiidil kroonprints Fredrik (1994) ning kuninganna õde printsess Benedikte abikaasaga (1996).

•    Eesti inimesed, kes ei ole otseselt külaskäigu programmiga seotud, võivad kroonprintsess Maryt näha 1. aprillil kella 15 paiku Taani Kuninga aias, kus legendi järgi Taani rahvuslipp Dannebrog 1219. aastal taevast langes.


Kuninglikud visiidid viimastel aastatel

•    Briti kuninganna Elizabeth II ja prints Philip (2006)

•    Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko (2007)

•    Rootsi kuninganna Silvia (2007)

•    Monaco vürst Albert II (2008 ja 2011 ning eravisiit 2013)

•    Hollandi kuninganna Beatrix (2008)

•    Belgia kuningas Albert II ja kuninganna Paola (2008)

•    Hispaania kuningas Juan Carlos I ja kuninganna Sofia (2009)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles