Jaan Sõrra: Laar päästis toidulaua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Sõrra
Jaan Sõrra Foto: Erakogu

Mart Laar ei lasknud Eesti põllumajandust põhja, vaid karastas tootjaid. Kui praegu oleksid põhilised toidutootjad talud, sööksime palju rohkem importtoitu, kirjutab põllumees Jaan Sõrra.

Hakatuseks selgitan, millised on põllumajandusorganisatsioonid Eestis ja keda need esindavad. Eesti Põllumeeste Keskliidul (EPK) on maakonnaorganisatsioonid kõigis maakondades peale Hiiu- ja Läänemaa, liikmeteks ka kolmandik talunikke – tootmismaht ligi 80 protsenti Eesti toidutoormest. Eestimaa Talupidajate Keskliidul (ETKL) on maakonnaorganisatsioonid ligi pooltes maakondades – talunikud, kes toodavad kümnendiku toidutoormest. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) koondab nii põllumeeste maakonnaliite kui ka üksikuid ettevõtteid ja talusid, toidutööstusi, samuti teisi põllumajandusega seotud firmasid. EPK on koja liige, ETK­L aga mitte.

Arutledes uue maaelu arengukava teemadel (MAK), tuleb vahet teha toidutootmisel ja talupidamisel kui elulaadil. MAK on ainus põllumajanduse toetusinstrument, muu maaettevõtluse jaoks saab abiraha küsida ka teistest fondidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles