Rõivas: Eesti on valmis rohkem panustama stabiilsuse tagamisse Aafrikas

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jose Manuel Barroso, Taavi Rõivas ja Herman van Rompuy.
Jose Manuel Barroso, Taavi Rõivas ja Herman van Rompuy. Foto: Euroopa Ülemkogu

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna Brüsselis Euroopa Liidu ja Aafrika tippkohtumisel, et kahel kontinendil on paljugi ühist ja võtmeküsimuseks on tulemuslikum koostöö Aafrika riikide ja Euroopa Liidu vahel.

Rõivase sõnul on parema tuleviku eeltingimuseks Aafrika kontinendil rahu ja julgeolek. Peaminister ütles, et Eesti on valmis võtma suuremat rahvusvahelist vastutust, soovides rohkem panustada stabiilsuse tagamisse Aafrikas.

«Eesti on otsustanud võtta osa Euroopa Liidu sõjalisest operatsioonist Kesk-Aafrika Vabariigis,» kinnitas Eesti valitsusjuht Aafrika riikide ja Euroopa Liidu liidrite kogunemisel.

Rõivas märkis, et üha erinevamates valdkondades tegutsevad Aafrika riikides ka Eestist pärit valitsusvälised organisatsioonid. Ta tunnustas kodanikualgatusi, millel on suur ühiskondlik mõju. Peaminister tõi näiteks prügikoristusaktsiooni «Teeme Ära!», mis levis üle maailma, seal hulgas mitmesse Aafrika riiki.

«See projekt on oluline mitmes mõttes,» ütles Taavi Rõivas. «Esiteks õpetab see hoolitsema looduse eest ning seda kaitsma. Teiseks aitab see edendada kodanikuliikumist. Ja kolmandaks kasutab see algatus tõhusalt uusima tehnoloogia võimalusi.»

Rõivas rääkis, et uusim tehnoloogia on valdkond, kus Eesti võib oma kogemusi jagada. Ta rõhutas Eesti valmisolekut aidata Aafrika riike e-riigi ülesehitamisel ning avaldas veendumust, et infotehnoloogia alasel koostööl Aafrika riikidega on suur potentsiaal.

«Toetudes Eesti kogemusele e-riigi ülesehitamisel oleme me valmis tegema Aafrika riikidega koostööd neile sobivate IT-lahenduste leidmisel,» ütles Rõivas. «Tänu info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ulatuslikule rakendamisele on Eesti palju saavutanud. Platvormi, mis võimaldab korraldada turvalist internetipõhist andmevahetust riigi infosüsteemide vahel, saaks edukalt juurutada ka Aafrika riikides.»

Rõivas lisas, et n-ö nutikas majandus, mille aluseks on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia, on tõhusam ning tänu sellele muutuvad ka valitsuse osutatavad teenused kiiremaks, kvaliteetsemaks ja odavamaks.

«Kaasaegne tehnoloogia säästab ressursse ning soodustab kodanike osalust otsustusprotsessis,» märkis Rõivas.

Kahepäevasel Euroopa Liidu ja Aafrika tippkohtumisel osalevad Euroopa Liidu ja Aafrika riikide riigipead ja valitsusjuhid, Euroopa Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy, Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ning Aafrika Liidu juhid. Erikülaliste hulgas on ka ÜRO peasekretär Ban-Ki Moon ning mitme rahvusvahelise finantsasutuse juhid.

Seekordne on neljas Euroopa Liidu ja Aafrika tippkohtumine. Kohtumisel arutatakse Euroopa ja Aafrika riikide hetkeseisu ja tulevikku, keskendudes julgeolekuolukorrale Aafrikas ning Euroopa Liidu panusele selle edendamisel, majandusarengule ning kaubandussuhetele.

Enne Euroopa Liidu ja Aafrika tippkohtumise algust toimus eraldi kohtumine väiksemas koosseisus kriisi arutamiseks Kesk-Aafrika Vabariigis. Osalejad rõhutasid vajadust leida kriisile lahendus koordineeritult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles